MEGOSZTÁS

Biztos van még, aki emlékszik a MiTAC nevű gyártóra igaz? Először csak navigációs rendszereket gyártott, de volt egy-két ikonikus telefonja még az okostelefonok előtti időkben. Nem is igazán tudom, hogy is tudtunk akkor élni, bár mondjuk akkor még Facebook sem volt, meg Instagram. Atyavilág, mi a fenét csináltunk egész nap? Na mindegy.

mioa701Az említett MiTAC 2006-ban például egy nagyon menő telefont dobott a piacra, Mio a701 néven. Ez egy stylus segítségével vezérelhető, érintőkijelzős készülék volt, ami már navigációt is tartalmazott. A készülék 507 MHz-en ketyegő processzorát ugyan ma már egy egyszerűbb okosóra is a földbe döngöli, akkoriban mégis piszok menő cucc volt ez. Sajnálatos módon a termékpaletta nem érte meg a 2010-es éveket, mostanáig ugyanis a cég leginkább navigációs rendszerekkel és autós kamerákkal próbált a felszínen maradni. Nemrég azonban e termékfejlesztésen rájöttek, mi az az irány, amelyhez az eddig is rendelkezésre álló technológiáikat is fel tudják használni és még menő is. Hát az okosotthonok felszerelése.

Az okosotthon jó dolog

Út közben szólnál a termosztátnak, hogy kezdje felmelegíteni a lakást, mert érkezel? Mobiltelefonról vezérelnéd a kávéfőzőt, hogy mire kikászálódsz az ágyból, készen legyen a kávé? Szeretnéd, ha a hűtőd szólna, ha fogyni kezd a tej? Ugye mennyi jó kis funkció? És akkor mg csak a felületet karcolgattam. Ezért nem is csoda, ha az okosotthon koncepció jegyében számos cég kínál különféle intelligens eszközöket. Így például a lakások elektromos hálózatát felügyelő rendszereket, okos hűtőszekrényeket és más okosotthon berendezéseket. Mi is irtunk már ilyen témájú cikket és szerintem fogunk is még eleget.

mitac_miosmart_solutions

Egyetlen vezérlőalkalmazás az összes MioSMART eszközhöz

A MiTAC rendszerét a Mio nevet megtartva és elképesztő fantáziával kiegészítve MioSMART néven találhatjuk meg a piacon. Az eszközök üzembe helyezése pofonegyszerű: az alkalmazás segítségével leolvassuk az eszközök QR kódját, párosítjuk a WiFi-vel, majd néhány egyszerű lépésben csatlakoztatjuk őket, és a rendszer már készen is áll otthonunk megfigyelésére.

smarthub

Az alkalmazást ráadásul akár négyen is használhatják egyszerre: ennek előnye, hogy a megosztott hozzáférés extra biztonságot nyújt. Az alkalmazásban csoportok hozhatók létre a MioSMART eszközökből. Létrehozhatunk például egy „Otthon” vagy „Iroda” csoportot, és ezen belül gyors ellenőrzést végezhetünk ahelyett, hogy egy-egy eszközt kellene kiválasztani a listáról.

Készüléklista és induló csomagok

A sorozat öt eszközből áll, amelyeket előre összeállított készletekben és külön-külön is megvásárolhatunk:

  • VixCam C10 – Otthoni kamera HD minőségű felvétellel (720p).
  • Personal Cloud Gateway S10 – Kompakt átjáró, amelynek segítségével személyi felhőbe menthetjük otthoni kamerafelvételeinket és más fájljainkat. A személyi felhőátjáró biztonsági másolatot is készít, így nem kell külön felhőszolgáltatásra vagy előfizetésre költenünk.
  • Window & Door Sensor R12 – Nyitás- és törésérzékelő, amely a nyílászárókat őrzi, és akkor jelez, ha behatolást észlel.
  • Motion Sensor R14 – Mozgásérzékelő, amely 3 méteres körzetben figyeli a terepet.
  • Hub G10 – Ez egy hub, amely a routert kapcsolja össze a MioSMART mozgásérzékelővel és/vagy ajtó- és ablakérzékelővel.

 Ezek a készülékek lettek csomagokba rendezve így leegyerűsítve a vásárlók dolgát. Alapból három MioSMART csomag elérhető, melyek a következőek:

wixcam

  • A VixCam Starter Kit azoknak szól, akik az első lépéseket teszik otthonuk megfigyelése terén. A készlet két VixCam C10 kamerát, 2 db 16 GB-os SD kártyát és egy személyi felhőátjárót tartalmaz.
  • A Sensor Starter Kit azok számára a leghasznosabb, akik a váratlan mozgásokat és behatolásokat szeretnék ellenőrzésük alatt tartani. A készlet egy ajtó- és ablakérzékelőt, egy mozgásérzékelőt és egy hubot tartalmaz, amely az érzékelőket a routerhez kapcsolja.
  • Az Essential Kit a komplexebb otthonfelügyeleti készlet, mely egy VixCam C10 kamerát, egy 16 GB-os SD kártyát, egy személyi felhőátjárót, egy ajtó- és ablakérzékelőt, egy mozgásérzékelőt és egy hubot tartalmaz.

Mi jön még?

A MiTAC tovább bővíti okosotthon eszközeinek körét, és 2017 során újabb MioSMART megoldásokat mutat be. Az első újdonság a VixCam C12 lesz, egy olyan PT kamera, amelynek megfigyelési fókusza a távolból is ráirányítható egy kiemelt területre. A MiTAC olyan SmartPlug-okat is bevezet, amelyek segítségével a távolból kapcsolhatjuk ki-be az elektromosságot otthonunkban. Így nemcsak energiát takaríthatunk meg, de lakásunkat akkor is ellenőrzésünk alatt tarthatjuk, ha éppen máshol van dolgunk. A legújabb eszközök is problémamentesen irányíthatók lesznek a jelenlegi vezérlőalkalmazással, és az eddigiekhez hasonlóan használatuk is rendkívül egyszerű lesz.

Elérhetőség és ár

A MioSMART megoldások 10.990–99.990 Ft-os áron már elérhetők például a mioshop.hu webáruházban.