MEGOSZTÁS

Lehet itt fanyalogni a technológia káros hatásai miatt, meg hogy elidegenedünk egymástól, valamint régen minden jobb volt és társai. Lehet, csak nem feltétlenül érdemes. A fanyalgóknak nagy kedvvel ajánlom azt, amit az Amazon létrehozott, hiszen ez tökéletes példája annak, hogy miként lehet jobbá tenni a világot.

Ilyen nincs és mégis van

Az Amazon Go egy olyan bolt, ahol nem kell sorban állni, nincs szükség a pénztárcára, csak egy mobilra, azon egy alkalmazásra, meg persze egy Amazon fiókra, ami össze van kötve egy bankkártyával. A vásárló bemegy, azonosítja magát belépő kapunál, onnantól pedig nincs más dolga, mint vásárolni. Így:

Az árut beteheti a zsebbe, tarthatja a kezében, dobálhatja a sporttáskájába, a vásárlás végén pedig nincs más dolga, mint hogy szépen kisétáljon. Nincs pénztár, sem készpénz, sem semmi. Ahogy kilép a bolt ajtaján, máris kapja az összesítést arról, hogy mit vett, és milyen értékben, ami utána valószínűleg kisimult ráncokkal sétál el a naplementébe.

És ez nem egy koncepció, egy vad fantázia, hanem egy valós, működő rendszer. A 167 négyzetméteres bolt Seattle-ben található, ahol egyelőre a tesztüzem zajlik és egyelőre csak az Amazon dolgozói látogathatják.

Telenyomták technológiával

És hogy lehetséges mindez? A cég bemutató videójában az összes kurrens, trendi tech kifejezést elsütik (deep learning, computer vision, sensor fusion) amit végül a Just Walk Out, azaz Csak Sétálj Ki technológia elnevezéssel fejelnek meg. A részletek nem ismertek, de a videó arra utal, hogy hasonló megoldásokkal dogoznak, mint az önvezető autók.

amazongo
Szia, Jamie! Itt ma sem kell sorban állnod a pénztárnál. Szívesen!

Ebből kiindulva valószínűleg egy elég komoly kamerarendszer figyeli a boltot, amit kombináltak egy rakás szenzorral. Ezek egyrészt figyelik a polcokról leemelt árukat, azok pozícióját, amiből az is következik, hogy az összes vásárlót egyenként trackelnek, azaz nyomon követnek a vásárlás folyamán. Amikor kilépnek, összesítik a náluk lévő termékek adatait, a számla pedig abban a pillanatban meg is jelenik a mobilon.

Zseniális lépés, arról nem is beszélve, hogy ezzel az Amazon felhasználókat még jobban képesek lesznek profilozni, hiszen mindent tudnak majd róluk. A hét mely napján, a nap mely időszakában vásárolnak, mikor, mire van szükségük, mi az, mivel kapcsolatban hezitálnak és mi az, amit gondolkodás nélkül a kosárba, azaz a táskájukba tesznek.

Szép új világ? Lehet, de én azonnal szeretnék egy ilyet Budapesten. Előre is köszönöm!