MEGOSZTÁS

A Pebble volt az első olyan okosóra a piacon, amit a közösség erejéből, támogatásából hoztak tető alá. Az első Kickstarter kampányuk hatalmas siker volt, sokáig rekordnak számító összeget (kb. 10 millió dollárt) kalapoztak össze, ami után jött az első, majd a további Pebble verziók.

Én két terméküket is használtam, a mai napig tartom, hogy ha van az okosórának járható útja, akkor az az övék volt, ennek ellenére nem bírták tovább a harcot a piaccal, a hitelezőkkel és végül igent mondtak a Fitbit felvásárlási ajánlatára.

Bezár a bazár

A vásárlók, felhasználók oldaláról a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg: a Pebble eltűnik a piacról, leáll a gyártás, vagyis ebben a formában valószínűleg soha nem találkozunk többet a cég óráival. Sőt, nemcsak a gyártásnak annyi, hanem az értékesítésnek is: minden aktív Kickstarter adományt, vagy bármilyen megrendelést törölnek, az összegeket pedig visszatérítik.

Az első Pebble, ami 2012-ben kelt életre

Ennek ellenére a most használatban lévő órák működni fognak, de garanciális ügyintézés kuka, és van még egy mondat, ami elég nyugtalanító: a Pebble órák funkcionalitása, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások minősége a jövőben csökkenhet.

Ez magyarul azt jelenti, hogy teljes mértékben magára hagyják a terméket, a szoftvert hivatalosan nem fejlesztik tovább, nem jönnek majd frissítések, így legfeljebb a közösség lesz, lehet az, aki életben tarthatja valamennyi ideig a platformot.

Emlékeztetőül: a Pebble az elmúlt években több mint 2 millió darab okosórát értékesített.

A Fitbit csak az értéket viszi

A két cég tisztán kommunikál, így azt is tudjuk, hogy a Fitbitnek csak a szoftverre volt szüksége. Semmi vas, helyette az oprendszer, a hozzá kapcsolódó tudás, know how, és bizonyos szakemberek. A szövegből az vehető ki, hogy nem vesznek át mindenkit, hiszen az előzőekből következik, hogy kizárólag azokra van szükségük, akik a szoftveren dolgoztak.

A Fitbit tervei nem ismertek, de valószínűleg az fog történni, hogy a Pebble tudása beépül a hamarosan következő termékekbe, de az várhatóan nem lesz egyértelműen felismerhető.

Pebble 2: az utolsó termék, ami már nem kerül a felhasználók elé

Az üzlet értékéről a felek nem nyilatkoztak, de már napok óta kering egy 34 és 40 millió dollár közötti összeg, ami fájdalmasan kevésnek tűnik, de a cégnek nem nagyon volt más választása. A csapatnak nem voltak tartalékai, az eladások nem úgy mentek, ahogy kellett volna, rengeteg adósságot halmoztak fel, amiből csak ez volt a kiút. Korábban egyébként több cég (pl. az Intel is) érdeklődött a Pebble iránt, de akkor nem adták, pedig többszörös árat kaptak volna érte.

Szomorú vége ez egy klassz sztorinak, úgyhogy elő is veszem a fekete Pebble Steel órámat, feltöltöm és használni fogom csak azért is.