MEGOSZTÁS

Előre szólok, hogy bár most a Zsivány Egyes a téma, magáról a filmról mégsem fogok sokat írni. Főleg azért, mert megkértek minket, hogy ne spoilerezgessünk, ha nem muszáj. És szerintem nem muszáj. A Star Wars univerzumban bőven van alapanyag egy olyan cikkhez, ami nem rontja el a szórakozását senkinek, aki szeretné megnézni a legújabb mozit.
Egyet viszont gyorsan kérnék még így az elején cserébe:
Lécci, menjetek el moziba – aki teheti IMAX-be menjen – és nézzétek meg a filmet. Hagyjuk most az örökös vitát a lopásról, meg a pénzsóvár Disney-ről… Most mindössze arról van szó, hogy klasszik Tie-vadászokat láthattok majd X-szárnyúakkal összecsapni, ti ezt tényleg a tévén akarjátok megnézni? Ugye, hogy nem?

Itt egy indokolatlan Death Trooper

A filmről

Szóval a Zsivány Egyest rendezzük is le gyorsan. Aki nem egy kő alatt töltötte az elmúlt egy évet, és egy kicsit is érdekli a dolog, az tudja, hogy ez egy „előzményfilm”. Meg egy picit oldalági darab is, ha már itt tartunk. A lényege, hogy megmutatja, hogyan sikerült megszerezni a Halálcsillag tervrajzait, hogy aztán azokat egy R2-esbe rejthesse Leia Hercegnő és ezzel elkezdődhessen a filmtörténelem legismertebb sci-fi khm-lógiája (mittomén oktalógia most épp, asszem).
A hihetetlen csavaroktól így tehát eleve megkíméltek minket, tehát nyugodtan végigélvezhetjük az egész filmet, mert a hang szuper, a látványvilág gyönyörű és még mindig megjelennek a filmben olyan agyament dolgok, mint a minden lövés után felrántást igénylő „fényshotgunok”.
Legyen is erről elég ennyi, az apróbb részleteket majd ki-ki kibogarássza magának.

A nézőkről

Az igazán érdekes dolog, ami a Star Wars filmekkel kapcsolatban engem mindig is érdekelt, az a keményvonalas SW rajongók lelki világa. Már amikor az Ébredő Erőről jöttem kifelé, akkor megütötte a fülemet pár érdekes mondatfoszlány. Ezek olyan dolgokról szóltak, mint „következetlenség” a „főhősök motivációinak érthetetlensége”, vagy – és ez volt a kedvencem – „tök illogikus az egész eseménysorozat”.
Persze, értem én, az ember filmes újságírókkal ne menjen moziba, de ha egyszer néha muszáj… És akkor is! Tényleg? Az eseménysorozat illogikus egy olyan univerzumban, ahol fénykardokkal védekeznek a fénykarabélyok ellen? Ott, ahol számtalan bolygón alakult ki élet, de mindenütt humanoid létformák lettek a dominánsak? Érthetetlen egy ember motivációja, aki elvileg nem is sejti, mik lehetnek a keresztény erkölcs alappillérei? Következetlenség lelhető fel egy mesefilmben? Uramatyám!

Konklúzió

Pusztán azt szeretném ezzel sugallni, hogy ne hallgassatok a fanyalgókra! Ez egy Jó SW mozi, ahogy eddig mindegyik az volt szerintem. Nyugodtan meg lehet nézni és még arról is el lehet felejtkezni, hogy a Disney fejőstehénnek használja a Lucastól jó pénzért megvásárolt franchise-t. Hiszen ez már alapvetően egy fejőstehénnek indult. Ha nem így lett volna, Lucas nem kérte volna keresetkiegészítés gyanánt a teljes branddel kapcsolatos minden marketingjogot az első rész producereitől.
Mennyire jó a Zsivány Egyes? A kérdés fontos? Mennyire jók a Lego SW-k? A Battlefront és a többi ezer, különböző platformra írt SW játék? A magam részéről a válasz annyi, hogy én szeretem a Star Wars univerzumot. Így a Zsivány Egyes is jó film volt szerintem. Tudom, hogy ez egy messze szubjektív vélemény, de nem hiszem, hogy bárki is tudna objektíven nyilatkozni erről a filmcsaládról.
Ja és én nem is akarok.