MEGOSZTÁS

Így év vége felé a legtöbb szerkesztőség megörvendezteti az olvasóit egy (vagy inkább több) felsorolással, melyek lényege a visszatekintés. Mik történtek az elmúlt évben, melyek voltak a legnagyobb hatású események, amelyek az adott médium területén történtek és így tovább. Mi technológiai írók, természetesen elsősorban a tech világ érdekességeit szeretjük figyelni. Ezért talán nem meglepő, hogy mi is indítunk ilyen felsorolást, és témaként ezt az irányt választottuk.

Mivel pedig ketten vagyunk, nem mindenben egyezik a véleményünk. Ezekben az esetekben külön győztest hirdettünk, míg egyetértés esetén felváltva írtuk meg az indoklásokat. Következzenek tehát azon események, fejlesztések, termékek, melyek szerintünk a legnagyobb hatással voltak a világra az elmúlni készülő esztendőben. Annyi fontos esemény történt azonban, hogy úgy döntöttünk, írásunkat két részre osztjuk. Ez itt az első:

Az év búcsúja

Balázs: Pebble

Dicstelenül és fájdalmasan ért véget az első, valóban használható okosóra története. A Pebble még 2012-ben indult el egy elsöprő erejű Kickstarter kampánnyal, de a klassz órák ellenére sem sikerült nekik érdemben megvetni a lábukat a piacon. Eddig több mint 2 millió órát adtak el, ami nem túlságosan karcos, de nem is szégyellnivaló eredmény.

A Pebble egy közösségi finanszírozásból kinőtt csapat, amely nem tudott eleget eladni a termékekből, így inkább újabb és újabb órák kiadásával menekültek előre. A sztori 2016-ig tartott: ekkorra fogytak el a tartalékok, halmozódtak fel az adósságok és mondtak igent a Fitbit ajánlatára. A legszomorúbb az, hogy ezzel a Pebble termékeknek is vége, mivel az ötlet csak a szoftver és platform képében él tovább. Béke poraira!

Tibor: Codie

A minirobot projekt, mely a tervek szerint programozásra taníthatta volna a fiatalokat egy nagyon ígéretes induló után állt bele a földbe. A közösségi finanszírozással 100 ezer dollárnyi kezdőtőkét összekalapozó csapat a hazai sajtó által agyonajnározva, rengeteg díjat nyerve egyetlen dologra volt jó. Megmutatta, hogy nagyon fontos az informatikai tudás, remek dolog a fantázia, de azért nem árt némi közgazdaságtan sem, ha valaki egy komoly céget szeretne felfuttatni.

A Codie menedzsmentje a megszerzett induló tőkét sajnálatos módon rosszul osztotta be és szinte a teljes összeget belelapátolta a gyártásba, amíg a fejlesztés csúszott és nem is volt megfelelő minőségű. Ennek meg is lett az eredménye. Az első körös költségvetés kifutott, új befektetőt pedig végül nem sikerült találni, így a jól induló startup egy újabb színes fejezete lett az “Így ne vezess céget” nagykönyvnek.

Az év mobilja

Balázs: OnePlus 3T

Végre van egy gyártó, ami fel tudta kavarni egy kicsit az állóvizet. Azzal, hogy (minden rosszindulat nélkül) kínai és ennek ellenére minőségi, megfizethető okostelefont tudott letenni az asztalra. A OnePlus rövid idő alatt elég nagy utat járt be, pár év alatt felpörgették magukat annyira, hogy ki tudják szolgálni az igényeket, elhagyták a dadogó, akadozó meghívó rendszert, masszív közösséget építettek, és a telefonjaik is egyre jobbak.

Annyira, hogy az idei meglepetés modell, a OnePlus 3T nálunk könnyedén verte a mezőnyt. Ez a megállapítás persze valamennyire szubjektív, mert lehet, hogy van ennél szebb, praktikusabb, olcsóbb, nagyobb kijelzőjű, moduláris, nem androidos készülék a piacon, de tudásban, dizájnban és főleg árban ennyire kiegyensúlyozott egy sem. Átalakulni látszik az okostelefon-piac, jövőre még keményebb lesz a helyzet, és ebben a OnePlus biztosan komoly szerepet kap.

Tibor: iPhone SE

Ti még nem annyira tudjátok – kivéve, aki már ismer -, de majd rájöttök, hogy nekem a véremben is almalé (almabor) folyik és így nem is értem, hogy mi értelme van minden évben kiválasztani egy “év okostelefonját”, amikor évente egy iPhone jelenik meg. Még csak választani sem kell. Az idei év kivétel volt, mert két almás készülék jelent meg és ez jó is így, mert az aktuális csúcsmodell nálam eléggé kiverte a biztosítékot a hiányzó jack csatlakozójával.

Megjelent viszont helyette az iPhone SE, amely az általam szeretett 5s formáit és a 6s izmos hardverét ötvözte. Persze értem én, hogy ez egy rétegmobil, mert manapság a legtöbb ember szereti, ha egy komplett dohányzóasztal lapul a zsebében, én azonban nem szeretek csak azért oldaltáskával járni, hogy eltehessem bele a mobilomat, ha épp nem nyomkodom. Így nálam ez a “kicsi, de játékos” mobil vitte idén el a pálmát.

Az év csalódása

Balázs: Uber

Ez mehetett volna a búcsú kategóriába is, de az Uber elméletileg átmenetileg függesztette fel magyarországi tevékenységét, azaz nem lehetetlen, hogy még visszatérnek. Ez július 24-én történt meg, amikor hatályosság vált a személyszállítással kapcsolatos törvény módosítása, ami az összes kaput betette az Uber számára. A cég minden országban problémás, és futja a jogi köröket, de arra is van példa (Észtország, Szlovákia), hogy képesek voltak más módon szabályozni, és megoldani a kérdést.

Az Uber kivonulása azért csalódás, mert ismét eszébe juttatta az embernek, hogy milyen taxisai (tisztelet a ritka kivételnek) vannak az országnak, és mennyire nem változott e tekintetben semmi nálunk. Csalódás annak ellenére, hogy a hazai taxis cégek appokat fejlesztettek, digitalizálnak, amit már régen meg kellett volna tenniük, Uber ide, vagy oda. Csalódást keltő, mert nem vagyunk képesek tárgyalni, befogadni, értelmesen szabályozni.

Az év hiányzója

Balázs: Jack

Hajlamos az ember ezt a jelenséget az Apple nyakába varrni, pedig valójában nem is ők, hanem az Oppo kezdte a balhét. A kínaiaknak már 2012-ben jelent meg olyan mobiljuk (Finder), ami mindössze egy évet élt, és ezt már jack port nélkül tette. Utána csatlakozott a mozgalomhoz a Vivo, a LeEco (szintén feltörekvő kínai márkák), ami idén az iPhone 7-es szériával és a Moto Z-vel egészült ki.

Érthető, hogy a háborgás az Apple lépésével lett világméretű, bár nem jelentek meg tömegek az utcákon a jack csatlakozó nyugdíjazása miatt és vélhetően ettől nem is adtak el kevesebbet az aktuális iPhone-ból. Mégis sokakat zavar, hogy nem tudják egyszerre tölteni és headsetet használni vele, vagy, hogy a megszokott fülesüket csak egy kis adapterrel tudják csatlakoztatni. A kínai mobilok esetében az extrém vékonyság miatt volt szükség a jack elhagyására, az Apple-nél ez már nem annyira egyértelmű. Még nem tudni, hogy merre megy tovább a piac, de egyelőre azok vannak talán többen, akik szeretnék visszakapni a jó öreg jacket.

Tibor: MacBook Air

Az Apple hordozható számítógépeinek legjobb ár/érték arányú sorozata már egy jó ideje a MacBook Air széria. A könnyű, vékony, de munkára és akár játékra is alkalmas laptop megjelenésével kényszerítette ki az Apple a PC piacból az ultrabook szegmenst. Az a tény pedig, hogy a 13”-os belépőmodell 128 GB-os SSD-vel és 8 Giga RAM-mal 280 ezres árkategóriában mozgott, komoly húzóerő volt.

Ha belegondolunk, hogy a hasonló kialakítású és igényességű ultrabookok a PC világban sem kaphatóak meg ennél olcsóbban, akkor valóban siratni kezdjük ezt a termékvonalat. Az Apple ugyanis az új MacBook Pro megjelenésével elkaszálta az Airt – a 11″-os verziót legalábbis mindenképpen – és a „gazdaságos” címkét a MacBook dobozára ragasztotta át, amivel egy tényleg csodálatosan vékony és hangtalan, de legalább drága és használhatatlan gépet szeretne lenyomni a vásárlók torkán a jó kis belépő mekek helyett.

Az év durranása

Balázs: Note 7

A szóviccért máris elnézést kérek (mások ütnek), de nem lehetett kihagyni. A Note 7 sztori inkább szomorú, mint komikus tétel a 2016 történéseinek listájában. És nem azért, mert a Samsungot sajnáljuk, mert a koreaiak köszönik, jól vannak, túl fogják élni, megoldják. Hanem az itt a gond, hogy a piac lett szegényebb egy bitang jó mobillal. A Note 7 az utóbbi évek legjobb phablet modellje (lett volna), de egy tervezési malőr miatt valami félrement az akku- és energiakezeléssel, aminek következtében fel-felrobbantak, gyulladtak a telefonok.

Hivatalos magyarázat a mai napig nem érkezett az üggyel kapcsolatban, a Samsung meg közben azon van, hogy az összes modell visszakerüljön hozzájuk. Ha lesz is az egésznek valami pozitív kimenetele, akkor az az, hogy a készülő Galaxy S8-nak még brutálisabbnak kell lennie, mert valamivel feledtetni kell a történteket. Most nagyon úgy fest, hogy a Note szériának annyi, ezek után nehéz lenne visszahozni a piacra. Mi azért egy kicsit mégis reménykedünk a csodában.

 

Folytatás hamarosan…