MEGOSZTÁS

Ha túl is van dramatizálva, elég sok igazság bújuk meg a Mátrixra hangolt Facebook-felvilágosító videóban.

Van egy Adam Ruins Everything című videó sorozat a College Humor kínálatában, ami mindig egy-egy aktuális témát veséz ki, rántja le róla a leplet, buktat le – a kívánt rész aláhúzandó. A lényeg, hogy látványosan, egy kicsit talán szájbarágósan, de mindenképpen érthetően magyarázza el egy-egy jelenség mozgatórugóit, működési elveit.

Wake Up, Neo!

Az egyik friss epizódban a Mátrix világba helyezve magyarázzák el, hogy mennyire nem ingyenes az internet, miközben mi mind (?) azt hisszük, hogy az bizony ingyenes. A videóban a két nagyhal (Facebook, Google) szerepel kiemeltként, de azért van arra is utalás, hogy az adatainkkal való zsonglőrködés az összes webes vállalkozásra jellemző.

A Facebook nem ingyenes

Elég tanulságos… te tudtad ezeket? 🙂

Közzétette: Aztamindenitt – 2016. december 12., hétfő

Bele lehetne kötni innen is onnan is az egész magyarázatba, de a sztori valóban így néz ki. Kényelmi szolgáltatásokat, alkalmazásokat, szoftvereket kapunk ingyen, cserébe azonban megnézzük a hirdetéseket, amelyekhez már annyira hozzászoktunk, hogy fel sem tűnik az a pár másodperces online parfüm store reklám minden átkozott YouTube videó elején.

Nincs menekvés, de gondolkodni azért lehet

A videó egyik nagy hibája, hogy semmilyen megoldást nem javasol, ami lehet, hogy azért van, mert nem létezik ilyen. A net nélküli élet ma nagyjából lehetetlen, és adblocker appokkal lehet ugyan védekezni, de ez csak részmegoldás.

Aki a nem annyira jól sikerült magyar felirat nélkül is megnézné a videót, azt itt és most meg is teheti: