Glashütte – Kezdjük az évet egy kis órapornóval

MEGOSZTÁS

Nem kell ahhoz mérnöknek lenni, hogy az ember vonzódjon a finoman kidolgozott, bonyolult szerkezetekhez. Ezeknek pedig tökéletes példája lehet egy-egy szépen megtervezett és kivitelezett óramű.

Ez a videó is egy ilyen darab összeszereléséről szól, mégpedig a Nomos Glashütte egyik modelljéről, melynek megszületését az 1990-ben alapított cég manufaktúrájában örökítették meg. A dolog persze nagyon szubjektív, de szerintem ennél letisztultabb, elegánsabb órát elképzelni is nehéz. Amellett persze, hogy mondjuk ez nem egy aktív sportoláshoz, vagy búvárkodásra használható modell. De egy elegáns öltönyhöz, vagy egy jó inghez nagyon komoly támogatást nyújthat.

Ez nem az a Glashütte

Itt kell megjegyeznem gyorsan, hogy a cég nem azonos a Glashütte Original nevű vállalattal, amelyről már biztosan minden órakedvelő hallott és amely 1845 óta gyártja az órásvilág élvonalába tartozó szerkezeteket. A két cég neve azért lehet majdnem ugyanaz, mert mindketten ugyanabban a Glashütte nevű városkában működnek. Itt:

Érdekesség még, hogy ez a mesés kis város kivételesen nem Svájcban, hanem Németországban található, ezért is olvasható az itt gyártott órák számlapján a “Made in Germany” felirat a “Swiss made” helyett.

Senki ne gondolja azonban, hogy ezért ezek az órák bármennyivel is rosszabbak svájci társaiknál, de még csak nem is nagyon olcsóbbak. Egy Glashütte Original ugyanis olyan kétmilliónál indul, de még a 26 éve alapított Nomos modelljeit sem kapjuk meg 500 000 Forint alatt – legalábbis itthoni kereskedőnél.