10 éves az iPhone – itt a bejelentés videón

MEGOSZTÁS

Az okostelefon piac 2007. január 9-én alapjaiban változott meg. Ezen a napon jelentette be Steve Jobs, hogy az Apple ezennel belép a mobiltelefon gyártók piacára és egyúttal megpróbálja azt fenekestül felforgatni.

Mégpedig egy olyan telefonnal, az iPhone-nal, ami markánsan szembe ment az akkori felfogással, hiszen egy olyan okostelefon lett ez, ami nem használt fizikai billentyűzetet, mint az akkor piacvezető Nokia kommunikátorai – istenem, de imádtam ezeket.

Voltak már hasonlók, de nem ilyen

Természetesen voltak már akkor is ilyen teljes kijelzős „okos” készülékek a piacon (Treo, Mio, stb.), de ezek mindegyike azt a vékony kis stylust használta az információ beviteléhez, amivel semmi baj nem volt, amíg az iPhone meg nem mutatta, hogy mennyivel egyszerűbb az ujjunkkal babrálni a kijelzőn.

Az iPhone megjelenése valóságos okostelefon forradalmat indított el. Szinte minden gyártó azonnal másolni kezdte az Apple okostelefonját – ki nyíltabban, ki tagadva a másolás tényét. Ebben a legnagyobb segítséget egy másik óriáscég, a Google nyújtotta a konkurenseknek, azzal, hogy a saját operációs rendszerét, az Androidot úgy alakította, hogy az nagyban segítse az iPhone-klón készülékek kialakítását. Ez a tevékenység aztán egyszerre több érdekes reakciót is kiváltott a világból. Egyrészt soha nem látott fejlődés és versengés alakult ki a mobiltelefon piacon, ami egyértelműen nagyon jó, hiszen ennek köszönhető, hogy manapság már olyan telefonokat használhatunk, amelyeken tényleg valódi munkát lehet végezni, akár menet közben is.

A viták ideje volt

Másrészt barátságok szűntek meg, mert az Android-iOS ellentét egy időre kettészakította a világot. A szerkesztőségünkben emlékszem, anno késhegyig menő viták szóltak arról, hogy az aktuális Samsung telefonok másolták-e az iPhone-okat (persze, hogy másolták). Vagy hogy az Android testre szabhatóbb, ezért sérülékenyebb rendszere a jobb, vagy a stabilabb, de teljesen merev iOS, ami az amúgy drágább iPhone-okon fut.

Mára a kedélyek jelentősen lenyugodtak, és nekem meggyőződésem, hogy a körbe másolgatás és szabványlopkodás (oda-vissza) csak jót tett az okostelefon piacnak, mert két nagyon jó és nagyon erős platformot alakított ki az évek során.

Így aztán azt hiszem, a tíz évvel ezelőtt történt bejelentés mindenképpen megérdemli, hogy megemlékezzünk róla – az erről készült videót a cikk legelején meg is nézhetitek.

Köszönjük, Steve Jobs!