MEGOSZTÁS

A Nokia újjáéledését nagyon sokan vártuk, hiszen annyi mindent adott a világnak ez a márka. A startot alapos átszervezés előzte meg, aminek következtében a brand újjáéledését nem közvetlenül a Nokia vállalat, hanem annak ex-kollégái által alapított HMD Global szervezte meg. Elindult egy új éra, aminek az első szereplőjét Nokia 6-nak hívják.

Az nem lenne teljesen helytálló, ha első androidos Nokiának neveznénk, mert az X sorozat anno ezt az oprendszert használta, de ebben a formában ez az OS valóban most került elsőként Nokia okostelefonra. A 6-os számozású modell egy 4 GB RAM-mal, 64 giga tárhellyel (plusz microSD támogatás), 16 megapixeles hátlapi kamerával és egy 3000 mAh-s akkuval indul neki a piacnak.

Erős középkategóriába került

A képek és a beszámolók alapján eddig az jött le a telefonról, hogy hozza a megszokott, masszív, igényes Nokia szintet. A készülékház fémből (alumínium) van, a kialakítás unibody, méretben pedig a mostanában egyre gyakrabban alkalmazott 5,5 colt választották egy full HD felbontású kijelzővel. Mindehhez az alapokat az Android legújabb verziója (Nougat) adja meg.

Mielőtt örömtüzeket gyújtana hirtelen mindenki, jöjjön a nem annyira jó hír: a Nokia 6 kizárólag a kínai piacon lesz elérhető az egyik ottani kereskedő (JD.com) kínálatában. Egyelőre senki sem tudja, hogy mi lesz a következő lépés, de nagyon úgy fest, hogy az annak idején próbából piacra dobott N1 tablethez hasonlóan most is a távol-keletre összpontosít a cég.

Kína az elsődleges célpont

Azt a táblagépet annak idején pár perc alatt elkapkodták, így ezt, illetve a trendeket figyelembe véve, annyira nem meglepő a kínai kezdés. Még akkor sem, ha európai szemmel némileg árulásnak tűnhet a dolog. A Nokia 250 dollárnak megfelelő jüanba kerül, ami forintban számolva kb. 73 ezernek felel meg. A tudást, a minőséget, a Snapdragon 430-cas SoC-t tekintve ez nem egy rossz mix, a nagy kérdés most az, hogy innen merre mozdul el a HMD.

Erre az idei Mobile World Congress egészen biztosan választ fog adni, mivel a Nokia márka hosszú éves távolmaradást követően ismét képviseltetni fogja magát a világ legfontosabb mobilos show-ján. Ahogy korábban is írtam: a tavalyi év ígérete egyértelműen a Nokiától érkezett, és pár hónapon belül kiderül, hogy beváltják-e ezt, vagy sem.