MEGOSZTÁS

Tavaly év végén elsősorban azzal molyoltunk, hogy mi jellemezte a 2016-os évet, arra viszont nem tértünk rá, hogy miről fog szólni az idei év. A tendenciák persze adottak, a tavalyi folyamatok nem állnak le csak úgy, amit a Telenor Csoport kutatási részlegének új tanulmánya is alátámaszt.

Most persze rásüthetjük az egészre, hogy egy mobilszolgáltató nyilvánvalóan az 5G-ben, a chatbotok előretörésében, illetve az IoT erősödésében lát fantáziát, hisz ezek azok a területek, amelyek üzletileg is jól hasznosíthatók a számára. De az a nagy helyzet, hogy ezek a trendek valóban pörögnek, és még csak nem is a leghangosabban szajkózott buzzwordökról beszélünk.

Egyre kevésbé szexi a Facebook

A Telenor szerint (és ezzel pont a neki is legfontosabb platform ellen beszél) a Facebook egyre inkább veszít a népszerűségéből, pontosabban egyre jobban belefáradunk a használatába. Ez a folyamat az Y generációnál már beindult, és idén valószínűleg a többi korosztálynál is jelentkezni fog.

2017 egyben a post-truth („posztigazság”) jelenségről is szólni fog, ami úgy foglalható össze röviden, hogy a közvéleményt inkább az érzelmek és nem az objektív tények befolyásolják, vagyis egy-egy téma kapcsán a dolog igazságtartalma egyre kevésbé lesz érdekes. Mondjuk ez egy elég rémisztő jelenségnek tűnik, de az erről való meggyőződéshez érdemes csak néhány felkapottabb FB poszt alatti kommentekbe beleolvasni.

Gépek vs. mesterséges intelligencia

A trendek sorában az IoT a legismertebb talán, mégis ez az a terület, amiről a legkevesebbet tud az átlagember. Az érzékelőkkel ellátott gépek hálózatba, rendszerbe kötése, az azzal való kommunikáció elég fontos szerepet kap (sőt, már kapott). A Telenor szerint idén az „IoT, mint szolgáltatás” lesz fókuszban, amely új üzleti modellek és szolgáltatások, alkalmazások megjelenését teszi lehetővé.

A chatbot a Messenger kapcsán már ismerős lehet, főleg, hogy a Telenor maga is kísérletezik azzal, hogy egy mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt ügyfélszolgálatos munkatárssal beszélgethessünk a chaten keresztül. Ez egyelőre csak szöveges formában működik, de az igazán nagy ugrás akkor jön, ha mindez beszédfelismerés alapú lehet. Szervesen ide kapcsolódik az MI, a deep learning, a machine learning, amelyek azt teszik majd lehetővé, hogy a botokkal még egyszerűbben kommunikáljunk.

Nem véletlen, hogy a Messenger ennyire fontos platformmá vált

Végül mindezt megkoronázva megkapjuk az 5G ígéretét, ami bármennyire is gyors a fejlődés, még biztos, hogy nem idei történet lesz. A 4G 2017-re válik teljesen általánossá, az 5G azonban sokkal gyorsabban (mindkét értelemben) fog jönni, mivel ennek kiépítéséhez a hardveres körülmények már megvannak, így „csak” a hálózat továbbfejlesztésével (plusz a szabványok tisztásával) megoldható a következő nagy sávszél ugrás.

A tesztüzemek már zajlanak, az 5G technológia egyes részeinek szabványait az erre illetékes szervezet 2018-ban tervezi rögzíteni, a végleges szabványt azonban várhatóan csak 2020-ban foglalják írásba, s csak ezt követően kerülhet sor a bevezetésre.