MEGOSZTÁS

Nem lennék a mobilgyártók kreatívjainak a helyében. Újra és újra ki kell találni, hogy miben legyen a következő mobil különleges. Amikor már szinte mindent kitaláltak korábban. A Kyocera munkatársai a vízállóságból indultak ki még 2015-ben, aztán azt ötölték ki, hogy legyen olyan mobil, amit el lehet mosni.

Szappannal, forró víz alatt, pont úgy, mint egy tányért, vagy evőeszközt. Az ötlet annyira bevál(hatott) a japán piacon, hogy pár nappal ezelőtt bemutatkozott a legújabb Rafre modell, ami ezt tudja, de azért ezen kívül is van pár érdekes képessége.

Tiszta ügy

A tisztíthatóság alapvetően nem rossz elképzelés, hiszen nem egy tanulmány bizonyította, hogy az okostelefon a legszennyezettebb használati tárgyunk. A gyártók időnként próbálkoznak öntisztító, antibakteriális felületekkel, de ezek hatékonysága kérdéses, és a masszív koszt, zsírt ez sem képest távol tartani.

A Kyocera ezért úgy alakította ki az új telefont, hogy folyóvíz alatt, szappanos (mosószeres) vízben elmosható legyen, ami a többi, vízálló készülékekről nem mondható el. De legalábbis nincs az extrák között. Sőt, ha valaki vízben, víz alatt, vagy aktív tisztogatás közben használná a kijelzőt, ezt is megteheti, mert a Rafre megjelenítője erre is képes.

Van itt még más is

Ezen kívül két érdekes pontja van a telefonnak, amit akkor is érdemes megnézni, ha tudjuk, hogy sajnos csak a japán vásárlók nyomulhatnak rá a mosogatószivaccsal. Az egyik egy előre telepített receptalkalmazás, ami gesztusvezérlés segítségével lapoz a receptek között, de ugyanezzel a módszerrel fogadható is a hívás, ha az ember éppen nyakig van a rácponty tejföllel elkészítésében.

A másik extra a beszélgetéshez használatos hangszóró elhagyása. Ezt a Kyocera a Smart Sonic Reciever technológiával pótolja, ami a beszélgetés hangjait a kijelző segítségével, annak vibráltatásával juttatja el a telefonáló dobhártyájához. Ez a gyártó szerint sokkal praktikusabb, hiszen így bárhova odailleszthető a fül a telefonhoz, illetve zajos környezetben is kiváló minőséget biztosít.

A Kyocera (Digno) Rafre ezeken kívül 3000 mAh-s akkuval, 5 colos, HD felbontású kijelzővel, 13 megapixeles hátlapi kamerával, 2 GB RAM/16 GB tárhely kombóval, valamint három színváltozatban kerül a japán piacra a KDDI nevű helyi szolgáltató partnerségében.