MEGOSZTÁS

Évek óta megszokhattuk, hogy az Apple egypólusú vállalat lett, amit még a legelvakultabb rajongók is kénytelenek elismerni. Akkor megy jól a szekér, ha az aktuális iPhone kiadás megfelelően pörög, és ha ebben egy kis visszaesés tapasztalható, akkor azonnal csökken a bevétel, ezzel együtt a profit is.

Amikor új modellek mutatkoznak be, akkor általában változik a helyzet, a kérdés mindig csak az, hogy mennyivel, és lesz-e új rekord. A tavaly útjára engedett iPhone 7 és 7 Plus első teljes negyedévét a 2016. december 31-gyel lezáruló három hónap foglalja magában, ami az Apple-nél az első üzleti negyedévet jelenti 2017-ben.

Mi lesz veled, iPad?

Ez alatt az idő alatt 78,3 millió iPhone talált gazdára, ami 5 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti 74,8 millióhoz képest. Aki arra tippel, hogy ezzel együtt a pénzmag is szépen gyarapodott a gyártónál, akkor nyert. Az emlegetett három hónap alatt 78,4 milliárd dollárt szedett be az Apple, amiből 18,4 milliárd számolható el nyereségként. Mindkét összeg magasabb az egy évvel ezelőttieknél.

És ahogy ilyenkor lenni szokott, jön a többi termék, ahol már jó ideje nem látszanak olyan nagy izgalmak. Egyedül a Mac vonal mentette a menthetőt, ami valószínűleg az új MacBook Pro modelleknek köszönhető. A gépekből 5,37 millió kelt el, és ez csak 1,4 százalékos plusz a tavalyi eredményekhez képest. Az iPad végleg (?) leszálló ágba került: a 13,1 millió eladott darab nem rossz, csak éppen ez az Apple univerzumban 19 százalékos csökkenést jelent. Mostanra az iPad eladások három éve folyamatosan csökkennek.

Pörög a service divízió

Az Apple Watch eredményeivel kapcsolatban továbbra is homály van, mert ezeket a számokat Tim Cook cége továbbra sem köti az orrunkra. A nagyfőnök annyit árult el, hogy rekordbevételt hozott az óra (ok, kösz!), amivel párhuzamosan az összes „egyéb” termék (Beats, iPod, Apple TV, kiegészítők) továbbra is egyre kevesebbet hoz.

Végül a szolgáltatások részleg érdemel még szót, merthogy ez a terület egy ideje elég termékeny, sőt, egyre jobban teljesít. Ide olyan finomságok tartoznak, mint az iCloud, az Apple Music, vagy az App Store. Ők így együttesen 7,17 milliárd dolláros rekordbevételt termeltek 2017 utolsó három hónapjában.