MEGOSZTÁS

A Boston Dynamics neve ismerős lehet azok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek a robotika iránt. A cég évek óta a Google, azaz összefoglaló nevén az Alphabet cégcsoport érdekkörébe tartozik, a cél azonban továbbra is ugyanaz: az emberi feladatok elvégzésére alkalmas robotok fejlesztése.

Ez így aránylag jól hangzik és érdekes, de a megvalósult robotokat nézve van az emberben egy is nyugtalanító érzés. Az első modellek inkább az állatvilágból merítettek, így jöttek létre a négylábú, gyorsabb és kevésbé gyors modellek. Nagyjából ezzel párhuzamosan beindult az Atlas fejlesztése is, ami már két lábon járó, humanoid robotokat jelentett.

Új szintet lépett, azaz ugrott

Az évek múlásával a szerkezetek egyre kisebbek, mozgékonyabbak és önálló közlekedésre képesek lettek, a Boston Dynamics pedig rendszeresen publikálta is a legújabb eredményeket. A mostani cikk is egy ilyen alkalomról szól, amikor a cég alapítója, Marc Raibert egy szakmai konferencián mutatta be, hogy éppen hol tartanak a munkálatok.

Ő Atlas!

A videóban kronológiai sorrendben követhető a robotok evolúciója. A vicces epizódokkal tarkított jelenetek között feltűnt azonban egy új darab, ami most mutatkozott be elsőként a nagyközönség előtt. A Handle névre keresztelt robot különlegessége, hogy két keréken közlekedik, de szükség esetén a lábait is tudja használni. (A következő videóban mindez 3:45-től látható.)

A videó tanúsága szerint Handle meglepően nagy sebességgel, folyamatosan egyensúlyozva közlekedik, pörög, forog, sőt, ha arra van szükség, akkor kisebb akadályokat is át tud ugrani. És ez is az a pillanat, amikor ez emberben egy kicsit eltörik valami, mert annyira valószerűtlen és ijesztő az egész. Főleg annak fényében, hogy a cég elsősorban katonai célokra kínálja a robotokat, bár az utóbbi időben egyre többször szerepelnek a bemutatókban hétköznapi jelenetek is.

Mégis szabadulnának tőlük

Ennek ellenére néhány hónappal ezelőtt az a pletyka indult az útjára, hogy a Google számára egyre terhesebb (főleg pénzügyi értelemben) a Boston Dynamics, ezért gondolkodik annak értékesítésén. Állítólag az érdeklődők között ott volt az Amazon és a Toyota is, de végül egyik tárgyalás sem jutott el a megegyezésig.

A Handle feltűnése a szakértők szerint egyértelműen azért történt meg, hogy még csábítóbbá tegyék a céget a lehetséges befektetők számára. De lehet, hogy éppen a fordítottja történik meg, és végre a Google lát fantáziát a csapatban.