MEGOSZTÁS

A gyártók évek óta szeretnék elhitetni velünk, hogy az okostelefonok kamerái könnyedén kiváltják a fényképezőgépeket. Ez részben meg is történik, de a fizikai korlátok, a kis méretek miatt egyszerűen nem, vagy még nem jöhet össze teljes mértékben. Ennek ellenére gőzerővel mennek a fejlesztések, amiből most a Sony adott egy kis ízelítőt.

A japánok jó ideje ott vannak az élmezőnyben, ha a mobilos érzékelőkről van szó, és a legújabb találmányuk tényleg valami újat hozhat a piacra. Egy három rétegbe rendezett CMOS szenzorról van szó, aminek a leglátványosabb képessége, hogy full HD (1920 × 1080 képpont) felbontás mellett 1000 fps-es (képkocka/másodperc) szuperlassításra képes.

Gyors, gyors, lassú

Ez úgy lehetséges, hogy az érzékelőt egy rendkívül gyors DRAM modullal kombinálták, ami így elképesztő sebességgel tudja feldolgozni a rögzített képeket. Hogy ezt számokba is öntsük gyorsan: egy 19,3 megapixeles kép rögzítése a másodperc 120-ad része alatt megtörténik, ami négyszer olyan gyors, mint a piacon lévő technológiák.

Ez a képesség nemcsak olyan elképesztő, szuperlassított videókat tesz lehetővé, amit az előbb láthattatok, hanem csökkenti az úgynevezett „rolling shutter” jelenséget. Ez a digitális gépek (így mobilok kamerái is) esetében előforduló gikszer, ami akkor következik be, amikor a CMOS szenzorra megtörténik a látott kép szkennelése, és a téma valami gyorsan mozgó, forgó tárgy, vagy maga a kamera mozog felvétel közben. Ekkor előfordul, hogy furán torzul, hullámzik a kép, ami a végeredmény szempontjából nem túl szép.

Nem csak a csúcsmodellek kiváltsága lesz

A Sony azt ígéri, hogy ez a fajta technológia észrevétlenül, hirtelen mozdulatoknál lép majd működésbe, és nem csak akkor segít, ha kifejezetten szuperlassú videókat akarunk felvenni. Plusz ez az újítás nem csak a felsőkategóriás mobilok fogják majd elbírni, hanem elég lesz hozzá bármilyen átlagos képfeldolgozó processzor.

A Sony CMOS szenzorának felépítése a hardcore arcok kedvéért

Hogy érezhető legyen a szintlépés mértéke: jelenleg a Google Pixel mobil produkálja a legjobb értékű slow-mo videót a maga 120 fps értékével full HD felbontás mellett. A Sony új, 1000 (!) fps-t tudó szenzora a tervek szerint egy-két éven belül bekerül a kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonokba.