MEGOSZTÁS

Biztos nektek is megvan a filmekből az az elmaradhatatlan jelenet, amikor a szereplők egy biztonsági kamera felvételeit elemzik nyomok után kutatva. Ilyenkor mindig megoldható, hogy az alapból vállalhatatlan minőségű képrészletet a kamera kezelője kinagyítsa, majd addig élesítse, hogy végre tökéletesen kirajzolódjon rajta egy arc. Na, a Google ezt most tényleg megcsinálta.

Mert ami a filmben lehetséges, az a valóságban nem igazán: az eleve alacsony felbontású képet hiába húzza fel az ember, az egy idő után képpontokra esik, de ez egy filmben nyilván nem lenne elég menő. A Google Brain nevű csapat azonban azon ügyködik, hogy ez mégis lehetséges legyen és a közzétett eredmények arra utalnak, hogy egész szépen haladnak.

Részletekből dolgozik okosan

A megoldás persze nem a filmekből, hanem a megfelelően betanított, úgynevezett kondicionált hálózatok felől érkezik, ami a már sokszor érintett mesterséges intelligencia, illetve a gépi tanulás eszközeit, elveit használja. Nagyon leegyszerűsítve a Google kutatói létrehoztak egy olyan algoritmust, ami képes a hiányos, rossz felbontású képekből kikövetkeztetni (megálmodni, levezetni, megjósolni – a kívánt rész aláhúzandó), hogy mi is lehet a képen.

A cikkben is látható fotó baloldalán található a kiindulási pont. Ezek mindössze 64 képpontot tartalmazó, emberi szemmel értelmezhetetlen képek, amelyek celebeket ábrázolnak. A középső oszlopban az az eredmény van, amit a gép hozott össze, míg jobbra az eredeti arcok. Jól látszik, hogy az algoritmus elég pontosan dolgozik, ami azért lehetséges, mert előtte kapott egy elég masszív, arcképeket tartalmazó adatbázis, amit pixelenként dolgozott fel.

Nagy lehetőségeket hordoz

A végeredmény tehát nem egy valós fotó, hanem egy úgynevezett szellemkép, szakmai zsargon szerint „hallucináció”, ami így is elég jó volt ahhoz, hogy megtévessze az embereket. A végeredményt ugyanis tesztelték hús-vér személyeken, akiknek 10 százalékát meg lehetett vezetni a számítógép által kreált fotóval, a hálószoba részletet mutató képek esetében pedig ez már 28 százalékra nőtt.

A technológián még dolgoznak, de elég csak egy kicsit belegondolni, hogy mi fog történni, ha a képalkotás ilyen alapokra kerül és szinte bármilyen részletből létre lehet hozni az eredetire megszólalásig hasonlító másolatot.