MEGOSZTÁS

A szünetmentes táp szó hallatán az ember fia többnyire szervertermekre, de minimum irodaházakra asszociál. Márpedig ez a termékcsoport egyre jobb szolgálatot tud tenni otthonunkban is. Ebben a cikkben el is magyarázom, hogy miért.

A szünetmentes működést eddig alapvetően a szerverek igényelték, illetve az olyan gépek, melyeket szerverként használtak. Ez azt jelenti, hogy valamilyen távoli elérésre volt szükség hozzájuk és így nem volt éppen egy jó ötlet kikapcsolni őket – mert hát hiszen akkor a bekapcsolásukhoz is oda kellett menni fizikailag hozzájuk és a „távoli elérés” itt már rögtön nem is értelmezhető ugye. Pontosan ezért a legegyszerűbb az volt, ha sosem kapcsolták ki ezeket a gépeket és itt léptek be a képbe a szünetmentes áramforrások.

Otthoni szerverek

Az otthoni szerverek szükségességét elég könnyű lenne vitatni, amennyiben hagyományos szerverekre gondolunk. Ha viszont a ma oly divatos NAS megoldás lebeg a szemünk előtt, akkor ez a kétkedés elég könnyen megszűnhet. Egy NAS ugyanis nagyon sok mindenre jó, kezdve a zenéink, filmjeink tárolásánál és azok okoskészülékeinkkel történő megosztásánál, egészen telefonjaink, laptopjaink biztonsági mentésééig.
Egy ilyen NAS viszont már fokozottan érzékeny a folyamatos tápellátásra. Hogy mondjuk egy öregebb hálózat miatt ne kelljen újraindulgatnia, amikor az egyszerre használt mosógép és porszívó leveri a biztosítékot. Ilyenkor mentéseink szállhatnak el a semmibe, de a legrosszabb esetben akár komplett merevlemezeink is bemondhatják az unalmast egy életnyi fotóval és évek alatt összegyűjtött (természetesen nem letorrentezett, hanem bedigitalizált) filmes és zenei állománnyal együtt.

Ezeket a bosszúságokat lehet megelőzni egy szünetmentes tápegység munkába állításával. Mi az nJoy márka Horus szériáját találtuk meg a neten és meg is szereztük egy teszt erejéig a legerősebb, Horus Plus 1000 és a Kisebb Horus Plus 600-as típust.

nJoy Horus Plus

A két típus közt igazából a méret a különbség, ugyanis amíg az 1000-esen négy, addig a 600-ason csak két villásdugó csatlakozó található (konnektor az egyszerűség kedvéért). A tápok névleges teljesítménye 1000, illetve 600 VA (értelemszerűen a típuszámhoz igazodva) ezeken kívül mindkét egység hátulján van egy telefon ki-be csatlakozó (aminek a világon semmi értelme manapság) És egy-egy USB csati, ami arra való, a mellékelt programot feltelepítve valós idejű statisztikát kapjunk a UPS rendszeréről.

A böngészőben futó adminisztrációs felület egész pofás

Tudjuk itt loggolni a rendszert, beállítani időzített lekapcsolásokat, és figyelni, ahogy animálva mutatja a monitorunk, amint az akkumulátorok töltődnek.
Igazi controllfreak lelkivilág kell szerintem ahhoz, hogy valaki a UPS-ét monitorozgassa otthon, de azt hiszem, ezen a világon mindenkinek kell egy kis helyet szorítanunk.

Működés

A Horus tápok működése az egyszerűnél is egyszerűbb. Bedugjuk a konnektorba és bekapcsoljuk. Első üzembe helyezéskor hagyjuk 8 órát tölteni az akkumulátorokat, mielőtt rácsatlakoztatnánk a védeni kívánt eszközöket, de aztán mehet a menet.
Én a kisebbikre (Horus 600) csatlakoztattam egy két lemezes Qnap NAS-t és egy Huawei 4G modemet.
Miután pedig áramszünetet szimuláltam (kihúztam a UPS-t), órákon át gondtalanul mentegettem a fotóimat a Wi-Fi-n keresztül a NAS-ra a telefonomról. Jó, nem egészen gondtalanul, mert ezt a tevékenységemet állandó vészcsipogás mellett tettem, ami csak akkor szűnt meg, amikor rájöttem, hogy az online felületen ezt is le lehet kapcsolni.

Ezután sebességet váltottam és az éppen nálam lévő tesztgépen (ami egy Dell All-in-One masina 7. generációs i5-ös procival, 8 giga Rammal és Intel HD Graphics 620-as videovezérlővel) elkezdtem Unreal Tournamentezni. Na ez a móka a 24”-os kijelzővel megfejelve már egy kicsit rövidebb ideig ment. Nem egész fél óra után le is kapcsolt a gép, ami szerintem még mindig egy elég szép puffer, hiszen áramszünet esetén így szinte bármelyik deathmatch-et végigjátszhatjuk, mielőtt el kellene köszönnünk ellenfeleinktől és még mindig van időnk tisztességesen kilépegetni a gépből és lekapcsolni azt.
Nagyon fontos persze ilyenkor, hogy a router is szünetmentes tápon legyen, mert egyébként a hálózat egy áramszünet esetén azonnal leáll és hiába tudnánk még játszani, az ellenfeleinket nem látjuk többet.

A teszt tehát mindenképp sikeres volt, hiszen egy ilyen táp valójában arra való, hogy ha beüt a baj, még legyen időnk elmenteni a munkáinkat, vagy az aktuális játékállást. Ez pedig még a Horus Plus 600-as esetében is bőven belefér még akkor is, ha egy asztali gépről beszélünk.
Az én Mac Minimet például egy rendes munkafolyamat közben szerintem órákig ébren tartaná. Ezt mondjuk nem akartam kipróbálni, de csak mert nem szeretem kirántani a működő gép alól az áramot.

Kinek ajánljuk?

Igazából mindenkinek, aki otthon is dolgozik – az 1000-es kisebb irodákba is jó lehet -, vagy játszik, vagy csak NAS-t üzemeltet. A kisebbik 16 ezer forint körüli összegtől megvásárolható és figyelembe véve, hogy egy tisztességes NAS négyszer ennyinél indul, szerintem a dolog egyáltalán nem tűnik ésszerűtlen beruházásnak.