MEGOSZTÁS

Ha van nehezen körbeírható, elmagyarázható technológiai jelenség, akkor az a mesterséges intelligencia (MI). Egyelőre nagyon kevés, a magyar felhasználók számára is elérhető, MI-re alapozott termék, szolgáltatás létezik, de szerencsére egyre több olyan projekt indul be, ami megpróbálja közelebb hozni az emberekhez a témát.

A Google az egyik legaktívabb képviselője a területnek, aminek külön részlege is foglalkozik a mesterséges intelligenciával. Ezek közül az egyik legismertebb a „Quick, Draw!”, amiben tárgyakat, élőlényeket kell lerajzolni adott idő alatt úgy, hogy azt a gép felismerje. Elég jó móka, egyedül annyi hátulütője van, hogy az angol nyelv ismerete szükséges hozzá.

Mesterséges zenei intelligencia

Ettől függetlenül jól demózza, hogy miként dolgoznak az algoritmusok, hogyan zajlik a gépi tanulás egy ilyen, aránylag egyszerű folyamat során. Az A.I. Duet hasonló megközelítésű kísérlet, de már zenei alapú, így a nyelvi korlátok sem jelenthetnek gondot.

A projekt gazdája egy Yotam Mann nevű zeneszerző és programozó srác, aki már tavaly novemberben bemutatta a rendszert, de most jutott el a dolog odáig, hogy bárki, egy böngészőben is kipróbálhassa, hogy milyen a számítógéppel zongorázni.

Mindeni másképp csinálja

Az A.I. Duet a mesterséges intelligencia egyik részterületét, a machine learninget használja. Ez egy olyan programot jelent, amit megtanítottak arra, hogy bizonyos akkordok, harmóniák hogyan kövessék egymást ahhoz, hogy abból élvezhető zene jöjjön létre. Hogy ez egyáltalán megvalósulhasson, előzetesen hatalmas mennyiségű zenei anyagot tanultattak meg az algoritmusssal, ami egy rövid hangsort „hallva” képes azt folytatni.

Mann több zenész ismerősének is átadta a rendszert tesztelésre, akik elég jól elszórakoztak vele. A programozó szerint tanulságos volt látni, hogy ki, hogyan viszonyul az egészhez: ki az, aki csak passzívan klimpírozik, és ki az, aki a válasz futamokra maga is elkezd improvizálni.

Az A.I. Duet forráskódja szabadon elérhető, így bárki felhasználhatja a saját céljaira. Ha asztali gép böngészőjében nézitek az oldal, akkor az egérrel, illetve magával a billentyűzettel tudjátok leütni a hangokat, mobilon pedig értelemszerűen marad a kijelző böködése. Próbáljátok ki, kiváló levezetése a hétnek.