MEGOSZTÁS

A Panasonic Toughpad-táblagépek megjárták a világűrt és a földetérés után is tökéletesen működtek. A gépeket 34.000 méter magasra vitték fel a kísérlet során, mínusz 67 °C-os hidegnek voltak kitéve, majd több mint 400 km/órás sebességgel zuhantak a Föld felé.

A készülékeket a Sentintospace munkatársai, Dr. Chris Rose és Dr. Alex Baker indították útnak.
A cég alapvetően különböző tárgyak sztratoszférába juttatásával és a kísérletek lefilmezésével foglalkozik, és már a Specsavers Teddy-mackóját is elküldték egy utazásra egy reklámkampány keretében, illetve egy hordozható televíziót is megutaztattak egy Kelvin Jones-videóklip apropóján. De a legcukibb videójuk amikor Sam, a plüsskutya válik űrhajóssá az Interstellar zenéjére.

Ezt a csodás Hans Zimmer művet egyébként utólag vágta rá egy youtuber az eredetei filmre, de így is csodás. Ez az:

A csapat végzi a ballonok és a feljuttatandó tárgyak előkészítését, a röppálya kiszámítását, a polgári légügyi hivatalokkal szükséges légtérhasználati engedélyek beszerzését, majd a rakomány nyomon követését és begyűjtését a földetérés után.

„Egy percig sem hittem, hogy túlélik”

„A Toughpad-táblagépek sztratoszférába juttatása volt az eddigi legnagyobb kihívás” – mesélte Chris. „A ballon felrobbanásakor a rakomány ólomként indul meg a Föld felé, és közben a bolygóról varázslatos felvételek készíthetők. Egy percig sem hittem a próba előtt, hogy a gépek túlélik ezeket az extrém körülményeket.

A Toughpad mégis túlélte

A speciális körülményekre gyártott Panasonic Toughpad-táblagépek és kézi készülékek híresek tartósságukról, azonban eddig ez volt az első olyan próba, amelynek során két készülék is üzemképesen túlélte a sztratoszférában tett utazást.

A kísérlet során egy-egy bekamerázott meteorológiai ballonra szerelte fel a Panasonic és a Sentintospace csapata a Toughpad FZ-N1 kézi készüléket, valamint az FZ-G1 táblagépet, majd két külön út keretében több mint 34.000 méterre engedték fel őket. A készülékek túlélték a mínusz 67 °C-os hőmérsékletet is, majd a ballonok felrobbanása után több mint 400 km/h-s sebességgel száguldottak a Föld felé.