MEGOSZTÁS

Már akkor féltem ettől a nagy 3310 láztól, amikor az első pletykák felröppentek róla. Arra számítottam, hogy ez csak a hiperventilláló, a nosztalgikus mámorban tapicskoló, a 9Gag posztokat serényen osztó tömegek zaja, a Nokia pedig képes lesz megállni, hogy felüljön erre a hullámra, és előjön egy alapos, pofás, androidos telefonnal – vagy többel.

Sajnos nem ez történt.

A Nokia, azaz a HMD Global már ott nagyot vétett, amikor ellőtte az Apple féle „one more thing” poént. Ez már évekkel ezelőtt is ciki volt, maga az Apple sem használja, és senki másnak sem illik használnia. Hagyjuk már ezt. Nincs rá szükség. Arto Nummela, a HMD CEO-ja mégis képest volt a 3310-est úgy bemutatni, hogy már el is köszönt, és akkor jött a nagy meglepetés az újracsomagolt mobillal.

Nummela, és a nagy pillanat

A probléma persze nem éppen ez, bár ez is rendesen csípi a szemem, hanem maga a 3310*. Mert ha tényleg az volt a cél, hogy a nosztalgia mentén örüljünk ennek a sokak által szeretett mobilnak, akkor két forgatókönyv működhetett volna:

  1. Csináljuk meg a 3310-es egy az egyben úgy, ahogy annak idején. A Series 30+ maradhat tőlem, de ugyanaz az anyag, méretek, tömeg, gombok, szigorúan monokróm kijelző, és szín(ek).
  2. Nem készül el a modernizált 3310.

Mert mit adott (most) nekünk a Nokia?

Hiszen így, ez a színes, fényesre lakkozott telefon egyszerűen nem az, ami. Ez nem nosztalgia, vagy a 3310, illetve egy nagy múltú (és a keynote szerint 150 éve az innovációt hirdető) vállalat terméke, hanem egy olcsó PR fogás, ami egyébként valóban hatékony, hiszen a bemutató után boldog boldogtalan a tarka 3310-esről posztolt, vagy írt. Valóban akartuk ezt, jó ez? Én biztosan nem, főleg a többi telefon fényében.

Az újraélesztett Nokia 3310-es – igen, Snake is van.

A Nokia 6-ot már eddig is ismertük (5,5 col, full HD, Snapdragon 430, nyolc mag, 3 GB RAM, stock Android Nougat), ami mellé oda lehet tenni a Nokia 5-öt (5,2 col, 720p IPS, 2 GB RAM), illetve a Nokia 3-at (5 col, 720p IPS LCD, MediaTek MT 6737, négy mag, 2 GB RAM), és meg is vagyunk. Egyikben sem található meg az a plusz, amire az ember (de lehet, hogy csak én) számított: sem kamera, sem multimédia, sem egyéb területen nem karcolt a HMD Global, pedig az MWC a legjobb alkalom lett volna megmutatni a piacnak, hogy a Nokia mire képes.

A Nokia jelenlegi legerősebb, 6-os sorszámú mobilja

Ez most nekem annyit mutat, hogy egy jól ismert, sokak szívét megdobogtató névvel megy a zsonglőrködés, és a következő nagy lépés majd biztosan az újracsomagolt Communicator, vagy 7650 lesz. Ez az irány végtelenül veszélyes, kíváncsi vagyok, hogyan vélekedik majd minderről a piac és a persze maguk a vásárlók.

*Csak a rend kedvéért álljanak itt a 3310 alapvető funkciói:

  • 2,4 colos, QVGA felbontású kijelző
  • 2G
  • 16 MB belső memória, ami microSD-vel (max. 32 GB) bővíthető
  • 2 megapixeles kamera LED vakuval
  • Nokia Series 30+ oprendszer
  • 1200 mAh-s akku; 22 órás beszélgetési és 31 napos készenléti idővel
  • microUSb és 3,5 mm-es jack port
  • Ár: 49 euró