MEGOSZTÁS

Persze nem egészen úgy, ahogy gondolnátok, hiszen a Microsoft rendszere az OS piac egészét nézve továbbra is egyeduralkodó. A StatCounter azonban azt vizsgálta meg, hogy amikor kifejezetten az internet használatáról van szó, akkor miként alakul az oprendszerek aránya.

(Az internet usage pontos jelentése nem szerepel ugyan az elemzésben, de valószínűleg olyan rendszerszintű műveletekről van szó, amelyekhez internetre van szükség.)

Egyre erősödő Android

A tendencia alakulásáról készült egy nem túl szép, de annál informatívabb ábra is, ami jól mutatja, hogyan alakultak át a felhasználói szokások. A mobileszközök terjedése, intenzív használata odáig „fajult”, hogy mostanra az az Android aránya (37,4%) majdnem eléri a Windows értékét (38,6%). Nem kell nagy jóstehetségnek lenni annak megállapításához, hogy az előzés pár hónapon belül meg fog történni.

Így önmagában ez a két százalékos érték is érdekes, de pár évet visszatekerve, az egészet perspektívába helyezve még izgalmasabb az egész. Merthogy 5 évvel ezelőtt, 2012-ben, a Windows még 82 százalékban uralta ezt a területet, az Android pedig mindössze 2,2 százalékkal szerénykedett. Ahogy az elején említettem, a Windows még mindig élen jár: csak a desktop (PC és laptop) környezetet vizsgálva 84,1 százalékkal az egyik legelterjedtebb operációs rendszer a világon.

Ázsia már a robotoké

Ha az összes platformot nézzük, akkor már sokkal árnyaltabb a kép, de úgy is fogalmazhatunk, hogy nem annyira nyomasztó a Windows előnye. Észak-Amerikában a Windows 40,7 százalékon áll, amit az iOS 25%-a, illetve az Android 20,3 százaléka követ. Európában hagyományos az Android fölény: a Win 51,8 százaléka után az Android jön 23,5 százalékkal. Az arányok egyedül Ázsiában billentek az Android felé, ahol a Google rendszere 51,8 százalékban uralja a piacot, a Windows pedig alig karcolja alulról a 30%-ot.

És hogy van-e valami tanulság? Legfeljebb annyi, hogy az internetet igénylő feladatokra egyre inkább a mobileszközöket használjuk, ami az okostelefon piac fejlődését nézve egyáltalán nem meglepő. A Windows desktop fölénye pedig megingathatatlan, és valószínűleg jó ideig az is marad.