MEGOSZTÁS

A robotporszívó üzlet térhódítása már szemmel látható. Szinte biztos, hogy mindenkinek van már olyan ismerőse, akinek legalább egy ilyen csodagép található az otthonában. A kis robotszolgák takarítási képességei egy ideje már elérték azt a szintet, amit megfelelőnek mondhatunk. Jól szívnak, kerülgetik szépen a macskát, és nem merülnek le a szoba közepén – mármint az okosabb darabok –, mert a töltőhöz gurulnak, ha az akkumulátoruk merülni kezd.
Itt volt tehát az ideje annak, hogy olyan, új fícsöröket pakoljanak a gyártók a készülékekbe, melyek némi előnyhöz juttatják őket a konkurenciával szemben.

Bluetooth-szal minden jobb

Az Agymenők szereplői találták kis ezt az ikonikus mondatot, amiben – lássuk be – van valami. Annál szomorúbb, hogy a Samsung VR9000-es robotporszívó, amit tesztre megkaptunk, sajnos nem lett felszerelve Bluetooth csatolóval. Van viszont benne Wi-Fi, ami azért nem semmi.

De kezdjük inkább a legelején.
Amikor a porszívó megérkezett, meglepően nagy dobozt kaptam, aztán amikor kibontottam, meg is láttam ennek okát. A VR9000-es-t tervező mérnökök úgy látszik, a jól bevált lapos formákkal szakítottak és úgy gondolták, hogy nem kell ennek a gépnek beférnie minden bútor alá. Majd inkább jól arrébb tolja őket.

Mire jó egy app a porszívóhoz?

Sajnos később kiderült, hogy ez a gondolatmenet hibás volt, mert kialakításának köszönhetően ez a robotporszívó nem, hogy nem tologatta arrébb a bútorokat, de annyiszor elakadt nálam, mit eddig még egyik elődje sem. A legbosszantóbb pedig az volt, hogy ezt jelezte is nekem a telefonomra telepített Samsung appon keresztül, így amíg haza nem értem, idegeskedhettem, hogy ugye nem a nálam lévő teszthangfalat vertre le és tekeredett bele a hangfalkábelbe.

Az esetek nagy többségében mondjuk egyszerűen az Ikeás Lack asztalom lábára szaladt fel, a porszívó, mint egy kangörcsös kutya és mivel a készülék háza nem zárt henger alakú (ki találta ezt ki?), így a szívófejet a motorrésztől elválasztó rés szépen meg is fogta, a porszívót, majd meg is emelte a hisztiző gépet.
Az applikáció így tehát két dologra szolgált. Egyrészt elindíthattam vele a takarítást, amikor és ahol gondoltam. Másrészt viszont leginkább egy jó kis elakadásjelzőként funkcionált, amihez szerintem egy kicsit felesleges fejlesztésnek tűnt.

Port szívni viszont tud

A Samsung a készülékét a Cyclone Force rendszerével szerelte fel, aminek köszönhetően a szívóereje elég brutális lett. Így amellett, hogy még a legaljasabb szőnyegemből is kiszaggatta a kutyaszőrt, az első napon, amikor az amúgy rendszeresen kiporszívózott nappalimra ráeresztettem, kétszer kellett kiürítenem a portartályt, mert annyira tele lett percek alatt. A durva egyébként az, hogy ezek után minden nap teleszippantotta a tartályt porral pedig nem lakom egy asztalosműhely felett.


Valószínűleg ezért a kemény szívóerőért kellett beáldozni a magasságot is, ami azt jelenti, hogy a VR9000-es sajna nem fér be az alacsonyabb bútorok alá.

Miért kell mindenkinek?

Mert hogy ilyen, vagy ehhez hasonló készülék mindenkinek kell, aki megteheti, hogy megvegye, az nem is kérdés.
Nagyon kevés ember van ugyanis, aki szeret porszívózni, a robotporszívók viszont ezt a munkát zokszó nélkül elvégzik helyettünk. És nem is akárhogyan. Számtalan teszt bizonyítja, hogy a random irányokba tekergő darabok is hatékonyabban az embernél, az irányérzékelős, rendszerezetten dolgozó készülékek pedig közel tökéletesek. Emellett akkor működnek, amikor épp nem vagyunk ott, és ha akarjuk, ezt minden nap megcsinálják. És közben, ha kell, töltöhetik magukat így:

Az én lakásom például érezhetően szebb lett azon a héten, amikor a VR9000-es nálam vendégeskedett. A hét végére ugyanis meg szoktak jelenni az elhagyatottabb sarkokban a kisebb porcicák, de ezek most egy időre átköltöztek porcica-menyországba.

ÁTTEKINTÉS
Külső
Használhatóság
Szolgáltatások
MEGOSZTÁS
Előző cikkAz Android most már a Windows-t is lenyomja
Következő cikkMire jók a multiroom hangrendszerek?
DVD Center, majd PC World/Macworld főszerkesztő voltam, szóval a filmekről, a PC-kről és a Mekekről mindent tudok, értem?