MEGOSZTÁS

Lehet, hogy most újdonságot árulok el, de a multiroom hangrendszer nem azon a ponton kezdődik, amikor az okostelefont a gazdáik egyik szobából a másikba kezdik hurcolni és annak hangszóróin keresztül hallgatják fülsértő minőségben a zenét.

Mert egy mobiltelefon beépített hangszórója nem tud másmilyen minőséget előállítani. Ez egy szomorú, de valós tény, aminél már csak az szomorúbb, hogy a fiatal népesség egyre nagyobb része mégis erre próbálja használni. Ez a cikk azonban nem erről fog szólni.

Egy kis történelem

Na jó egy picit azért mégis. Jómagam a hifi hazai hőskorában cseperedtem fel. Gyermekkoromban csodálattal hallgattam édesapám Akai orsós magnóját, majd tizenévesen egy orosz lemezjátszóból barkácsoltam magamnak erősítőt a bátyámtól kapott Technics deckhez. Ezek az élmények meghatározóak voltak számomra és talán ezért is voltak a kedvenceim mindig a hifi és házimozi rendszerek. Ezekről írtam a legszívesebben tesztet.

Talán ezért zavar annyira, hogy ez a minőség egyre inkább kezd kiveszni a zenehallgatás területéről. Agyontömörített zenéket hallgat a fél világ már és rengeteg ember számára megfelelő minőséget jelent az okostelefonokba épített gombostűfejnyi hangszóró által megszólaltatott cicergés.
Nem azt mondom, hogy mindenkinek Mark Levinson erősítőn és B&W Nautiluson kellene hallgatnia az SACD-ket (nem baj, ha ez a mondat egy, vagy több ismeretlen nevet tartalmaz), de higgyétek el, hogy a minőségi zenehallgatás önmagában hordozza a jutalmát. Érdemes meghallgatni egy rendes rendszeren a kedvenc zenéiteket és ha azt addig csak az ájfon saját hangszóróján hallgattátok, tutira meglepődtök majd, hogy mennyi új hangot találtok benne.

Mi a baj a hifi rendszerekkel

A hifi rendszerekkel az a baj, hogy nem feltétlenül kompatibilisek az élettel. Nem, nem pusztítanak el mindent maguk körül, de a modern világhoz nem minden típusuk alkalmazkodott még. Arra gondolok itt, hogy az igazán komoly rendszerek komoly életteret követlenek ki maguknak a mienkből. Mondjuk ekkorát:

Az emberek nagy részének emellett nincs is ideje leülni egy kényelmes fotelbe és meghallgatni egy cédét még ha az a kedvenc számait tartalmazza is.

Főzés közben, reggeli készülődés során, hétvégi takarítás mellett vagy egy buli alatt a konyában (hol máshol?) iszogatva viszont már nem baj, ha egy kis zene dobja fel a hangulatot. Mivel pedig most legalább három helységet soroltam fel egy nagyobb lakásból, egyszerűbbnek tűnik a telefon hurcolása, mint a komplett hifi átköltöztetése. Van viszont egy köztes megoldás:

https://www.youtube.com/watch?v=Ur3b1QVwoGQ

A multiroom hangrendszer

A multiroom hangrendszer több különálló egységből áll, amelyek többnyire külön-külön is képesek megszólalni, de egyikük (az többnyire beállításfüggő, hogy melyikük) képes a többit is vezérelni, így a segítségükkel elérhetjük, hogy a lakás különböző szobáiban ugyanaz a zene szóljon anélkül, hogy hangfalakat, vagy telefonokat helyeznénk át egyik szobából a másikba. Ezek a rendszerek ráadásul többnyire valamilyen vezetékmentes technológián keresztül vezérelhetőek okostelefonokról, így a Spotify listáinkról sem kell lemondanunk miattuk.

Philips izzy

A multiroom hangrendszerek nagy többsége már nem igényel lakásfelújítást és falba vésett vezetékeket, egyszerűen rápiócázik az otthoni Wi-Fi hálózatunkra és azt használja a zene továbbításához. Van azonban egy másik megoldás is.
A nálam járt Philips készülékcsalád például az izzylink fantázianevű, vezeték nélküli technológiát alkalmazza, amely az IEEE 802.11n szabványt használva képes akár öt készülék működését is összehangolni úgy, hogy közülük bármelyik lehet a mesterhangsugárzó.

Ennek előnye, hogy ha a házunk több szobájában is szeretnénk ugyanazt a zenét hallgatni, akkor elég a legközelebbi készülékhez kapcsolódnunk mondjuk okostelefonunkkal és egy gombnyomással elintézhetjük, hogy azután arról a készülékről szórja szét a rendszer a hangokat. Mindehhez pedig nincs szükség sem internet kapcsolatra, sem pedig külön routerre.

És itt el is jutottam a lényegig. Ez a cikk ugyanis azért született meg, hogy megteremtsem az érdeklődést a kategória iránt. Kölcsön kaptam ugyanis egy ilyen multiroom szettet a Philipstől és szeretném letesztelni őket. A cikk megírása előtt azonban gondoltam, megmagyarázom egy picit a dolgot. Csak hát ez egy kicsit hosszúra sikerült. Szóval a teszt is jön valószínűleg hétfőn.