MEGOSZTÁS

Korábbi cikkemben már kifejtettem a multiroom rendszerek előnyeit és bevallom őszintén, azt beetetésnek szántam. Kaptam ugyanis tesztre egy szakajtónyi multiroom készüléket a Philipstől és amíg azokat tesztelgettem, szerettem volna megteremteni az érdeklődést irántuk. Nos a teszt elkészült, íme:

A Philips izzylink kapcsolatot használó készülékek közül jelentleg öt fajtát választhatunk ki otthonra. Én a falra szerelhető, CD-lejátszóval is felszerelt BM50B-t, a zömök és egyszerű BM5B-t és a fröccsenő víz ellen védett, akkus BM6B-t próbáltam ki.

Beüzemelés, szolgáltatások

Kicsomagoláskor és összeszereléskor nagyon egyszerű dolgom volt. A készülékeket csak a konnektorba kellett csatlakoztatni és bekapcsolás után már látták is egymást. A CD-lejátszós egységet használva bázisnak már meg is kezdhettem volna a zenebonát, de én inkább párosítottam a mobilommal, hogy Spotify-ozhassak.
Hát ez sem volt egy bonyolult feladat. Egy gombnyomás a kiválasztott darabon és már meg is jelenik a telefon menüjében a típusszám. Nem kell jelszó, nem kell WPS, csak rábökünk és meg is vagyunk.

Ezután pedig már hallgathatjuk a kedvenc zenéinket bármelyik készülék hangsugárzóiból. Akár egyszerre mindegyikből. És itt kell megjegyeznem, hogy a rendszer olyan szépen szinkronizált, hogy a lakás minden pontján pontosan ugyanaz szól, egy minimális csúszás sincs. Úgy sétálhatunk végig a lakáson, mintha egy hifi rendszert hallgatnánk.
Az általam központi egységként használt BM50B amellett, hogy a kötelező Bluetooth és Jack bemenetes AUX jelforrásokat kezelte, CD-lejátszóként is működött és FM rádiódókat is képes volt fogni. A kisebb BM5B már csak Bt, USB és Jack bemenettel rendelkezett, csakúgy, mint a BM6B.

Ez utóbbi a cseppálló, akkus kivitelezésnek köszönhetően vizes helységekben vagy teraszon érzi igazán elemében magát.

A készülékek egyébként képesek a „Multipair” nevű okosságra is, ami azt jelenti, hogy egyszerre két Bt eszközzel is párosíthatjuk őket. Ezek után, ha váltani szeretnénk köztük, csak le kell állítanunk a streamelést az aktív készülékről és elindítanunk a zenét a másikról. Ennyi.

Hangminőség

A hangminőség tekintetében szavakkal nem is tudom kifejezni, mennyivel jobb e készülékek bármelyike, mint egy mobiltelefon hangsugárzója.
Nyilván az elvárások nem ugyanazok és természetesen egy komponensekből összeállított hifi rendszer még ennél is jobban szól, de azt gondolom, kezdetnek jó ez. Olyannyira jó ez, hogy már ki lehetett érezni a különbséget a CD és a tömörített Spotify közt. Annak ellenére, hogy a Spotify beállításainál a legjobb minőséget használom természetesen.
Ezek a multiroom rendszerek tehát a kényelemmel ötvözött minőségükkel egy kaput jelenthetnek, amin keresztül a fogékony zenekedvelők visszatalálhatnak a jóminőségű zene világába. Érdekes módon egyébként az akkus modell (BM6B) hangja tetszett a legjobban. Ez két darab 2”-os szélessávú hangsugárzót és két passzív sugárzót rezegtet, így egész tisztességes mélyei vannak a feszes magasak mellett.

A tisztességes mély egyébként mindegyik készülék alapvető jellemzője volt. Azért is emelem ki ezt, mert pont ezen a területen küzdenek kihívásokkal a kisebb hangrendszerek.

És a rossz hír

A rossz hír leginkább a pénztárca számára rossz. A készülékek ára ugyanis okoz némi zsibbadást az ember mellkasának bal oldala felé. Annak is, aki nem a zakója belső zsebében tartja a pénztárcáját. Nem ködösítek, írom is az árakat rendben?

BM50B: 92 990 Ft
BM5B: 42 990 Ft
BM6B: 60 000 Ft

Azt azért gyorsan leírnám, hogy a valódi multiroom rendszerek közt ezek az árcédulák messze nem a legizmosabbak, sőt inkább az alsó határt karcolgatják. Mindenesetre szerintem az ár/érték aránnyal itt nincs gond.

ÁTTEKINTÉS
Szolgáltatások
Hangminőség
Ár/Érték
MEGOSZTÁS
Előző cikkMire jók a multiroom hangrendszerek?
Következő cikkAmitől a magyar politikusok még nagyon messze vannak
DVD Center, majd PC World/Macworld főszerkesztő voltam, szóval a filmekről, a PC-kről és a Mekekről mindent tudok, értem?