MEGOSZTÁS

El lehetne most azon merengeni, hogy milyen a politikai kultúra Magyarországon, a szakemberek mennyire vannak képben a technológia fejlődésével, a netes trendekkel, vagy a mémek világával kapcsolatban. Szerintem ezt inkább hagyjuk ki, helyette azonban bemutatnék egy svéd politikust, aki a streaming műfaját használja az e-sport népszerűsítésére.

A 33 éves Rickard Nordinról van szó, aki évek óta parlamenti képviselőként dolgozik, a The Centre nevű politikai párt tagja, több szakmai bizottság munkájában is részt vesz, plusz az e-sport kedvelője. Ebbéli, azaz utóbbi minőségében rendszeresen streamel, amihez a Twitch platformot használja. A Hearthstone nevű kártyajáték nagy rajongója, és az itt látható videó címe szerint közvetlenül a parlamenti irodájából közvetíti a meccseit.

Online hirdeti az e-sport igéjét

Nemrégiben készült vele egy interjú, amiben bővebben kifejti, hogy mi a célja mindezzel, és miért is fontos tényező az egyébként Magyarországon is egyre nagyobb figyelemben részesülő e-sport. Rickardnak az a szándéka, hogy az e-sport is pontosan olyan figyelmet, illetve megítélést kapjon, mint a klasszikus sportágak.

Élő videó megtekintése innen: RiksdagsRickard – www.twitch.tv

„Az a célom, hogy az e-sport összes jó tulajdonságára felhívjam a figyelmet. A csapatszellem, az angol nyelv megtanulása, a gyors döntéshozatal, a stratégiai, illetve logikus gondolkodás képessége mind olyan tudás, amit az e-sport segítségével el lehet sajátítani”, állítja a svéd szakember. Emellett a politikus a Twitch felületét a lehető legjobb eszköznek tartja az állampolgárokkal való kapcsolattartásra, illetve a véleményének terjesztésére.

Leszámolna az előítéletekkel

Rickard az e-sporthoz, illetve annak művelőihez fűződő előítéletek ellen is fel szeretne szólalni ezzel a módszerrel. Merthogy ebből, ezek szerint, az innen nézve sokkal demokratikusabb Svédországban is bőven kijut a játékosoknak. A politikus el szeretné érni, hogy az e-sport űzőiben ne csak a gépek előtt görnyedő, közösségi kapcsolatokra alkalmatlan embereket lássák, vagyis szeretné, ha ezek a sportolók is pontosan olyan elbánásban részesülnének, mint a hagyományos sportok űzői.

Rickard Nordin, az e-sport svédországi promotálója

Nordin mindezt annyira komolyan veszi, hogy rendszeresen streamel a Twitch segítségével. Akit érdekel a dolog, az minden kedden, este 7 körül ránézhet a csatornájára. A fiatalember az anyanyelvén közvetít, így a svédül tudók jelentős előnyben lesznek.