MEGOSZTÁS

A Samsung okosórái mindig is tetszettek, szerintem a piac legjobbjai közé tartoztak (természetesen, ha nem számítjuk a Tag Heuer csodaóráját, mert az egy új dimenziót emel az egyenletbe), de egy dolog mindig is nagyon zavart bennük. Mégpedig az, hogy iPhone tulajdonosként számomra értelmetlen volt a megvásárlásuk. Legalábbis eddig.

A Samsung Gear S3 ugyanis január óta már hajlandó együttműködni az iOS rendszerű okostelefonokkal, táblagépekkel is. Így gyorsan kölcsön is kértem egyet a Samsungtól egy teszt erejéig, aminek a tapasztalatait most meg is osztom veletek. Azt azért előre bocsátanám, hogy nem fogok belemenni a processzorok és memóriák világába, mert ezeket az információkat biztosan megtaláljátok egyéb oldalakon, például a Samsung saját oldalán is. Így inkább igyekszem a praktikus szempontokat megvizsgálni, melyek a Gear S3 megvásárlása mellett vagy ellen szólnak.

Külső, beállítás

A Gear S3 kétféle külsővel kapható. A Classic verzió egy ezüst házat és kerek nyomógombokat kapott, a Frontier pedig egy vagány, fekete házban érkezik, szögletes, recés gombokkal. A dolog szubjektív, de nekem alapból a fekete volt a kedvencem, ezért nagyon örültem, amikor a futár egy Frontierrel állított be hozzám.

Elmondanám, hogy messze nincs vékony csuklóm 🙂

A fekete kaucsuk szíjas óra (szabvány 22mm-es szíj, rendelhetünk hozzá bármilyet) a matt fekete lünettájával, ami valójában egy csodás, nagyon egyszerű kezelőszerv, azonnal belopta magát a szívembe. Főleg, hogy a beállítása közel olyan egyszerű volt, mint egy sima karórának.

Az App Store-ból le kellett szednem a Gear S appot, és az már egy pillanat alatt minden „megbeszélt” az órával. Összepárosítás után végig kellett néznem egy kis oktató képsort az óra működéséről, de ezután azonnal el is kezdte mérni az aktivitásomat, a pulzusomat és jelezte, ha szerinte túl régóta ültem egyhelyben. Ilyenkor felváltva buzdított sétára és ajánlott egy kis nyújtást – egyébként ezeket a tanácsokat igyekeztem megfogadni, mert amikor az óra kiírta őket, és belegondoltam, rájöttem, hogy tényleg hosszú ideje ülök már a gépnél és tényleg jólesett egy kis mozgás.

Mindennapi használat

Volt nekem már egy pár fajta aktivitásmérő csodakarpántom, de ezekben általában egy dolog volt közös. Az, hogy az árukhoz képest vállalhatatlanul rövid idő után mindegyik a polcon, vagy a fiókban porosodott, mert meguntam őket. Olvastam cikkeket, a barátaimmal is beszélgettem erről, és mindig ugyanezt hallottam. A Gear S3 viszont annyival menőbben néz ki a legtöbb okosóránál és annyira jól működik, hogy szerintem ezt az ember nem veszi le a kezéről, ha egyszer kipróbálta. A mozgás- és alvásmonitorozó funkciók mellett az okostelefonról érkező értesítések megjelenítése is addiktívvá teszi ezt az órát.

Én például motorozás közben szerettem bele végleg, amikor rájöttem, hogy a megfelelő beállítások mellett a telefonom szinte egész nap a lehető legjobban védett zsebben pihenhet, és ennek ellenére minden értesítést megkapok és még hívásokat is fogadhatok egy jó headsettel.
Fontos, hogy ezeket ne menet közben csináljuk, de mondjuk egy picit félreállva nem kell a telefon után kotorászni, csak megnyomjuk az órán a zöld ikont, és már fogadhatjuk is a hívást.
Az alvásmonitor szintén egy érdekes szolgáltatás, mert az alvásminőség nagyon fontos. Itt egyetlen probléma merül csupán fel.

A töltés kérdése

A Samsung Gear S3 egy USB-csatlakozós töltőállvánnyal érkezik, amibe csak bele kell helyezni az órát és az elég hamar fel is tölti. Nem olyan hamar viszont, hogy ráérjünk ébredés után belecsattintani a cuccot, mert hacsak nem készülődünk nagyon lassan, kénytelenek leszünk valamelyik napon nélkülözni az alvásmonitort, vagy pedig 10-20%-os töltöttséggel nekifutni a napnak, az pedig csak akkor elég, ha már belaktuk az órát. Az első időkben ugyanis garantáltan egész nap matatni fogunk rajta. Váltogatjuk a számlapokat, méregetjük a pulzusunkat lapozgatunk az értesítéseink közt, és így le is merítjük az S3-ast két nap alatt.

Ezért aztán fontos eldöntenünk, hogy az éjszakai alvásmonitorról mondunk le néha, vagy találunk egy kis időt nappal, amikor mondjuk úgyis a gépnél ülünk, és akkor tudunk egy kis extra szuflát csepegtetni az akkuba. Egy teljes feltöltéshez egyébként több, mint két óra kell.

Összegzés

Ez az óra imádnivaló. Én magam nem igazán szerettem az okosórákat, mert mindig is ragaszkodtam a szép karórákhoz, de a Samsung Gear S3 kialakításában és igényességében felveszi a versenyt a komolyabb óragyártók darabjaival is, árában pedig jóval alattuk marad. Gondoljunk csak bele, hogy például a Tag Heuer Connected árának nem egész harmadába kerül. Jó, értem én, hogy a 130 000 forintos árcédula azért messze nem nevetségesen kicsi, de aki egy igazán jó okosórát szeretne, ami egyben jól is mutat a csuklóján, nem igazán tudja megúszni olcsóbban. A kérdés itt már csak a tartósság, de ezt sajnos ennyi idő alatt nem tudtuk kideríteni. Bár nem kizárt, hogy veszek egy ilyet magamnak, és akkor erre is fény derül.