MEGOSZTÁS

Egy tegnap esti előadás keretében a Samsung bejelentette a legújabb zászlóshajóit, a Galaxy S8 és S8+ készülékeket. Az új okostelefonok a “keret nélküli” kialakításnak köszönhetően meglehetősen különleges formákkal rendelkeznek.

A Galaxy S8 egy 5,8, az S8+ pedig egy 6,2 colos Super AMOLED kijelzőt kapott (mindkettő 2960 × 1440 képpont felbontású). Pontosabban a panel már Infinity Display néven fut, ami egyrészt jól cseng, másrészt mutatja, hogy a telefonok ezen része az egyik legnagyobb durranás.

Láthatatlan Home gomb

A már említett keret nélküli kialakítás persze egy picit túlzó, de azt meg kell hagyni, hogy aránylag nagy kijelző ellenére a telefon méretei egész visszafogottak maradtak (az S8 esetében ez 148,9 × 68,1 × 8,0 mm-t és 155 grammot jelent). A szélek ívesek, a sarkok gömbölyödnek, és hogy ez a „végtelen kijelző” érzés létrejöhessen a középső fizikai gombot egy láthatatlan Home gomb váltja fel.

A száraz adatok

A két telefon 4 GB RAM-ot, és 64 GB tárhelyet kapott, ami egyébként max. 256 GB-os microSD-vel is bővíthető. Két, nyolcmagos processzorral (64 bites, 10 nm-es technológiát használó 2,3 GHz Quad + 1,7 GHz Quad, illetve 2,35 GHz Quad + 1,9 GHz Quad) szerelt chipset kerül régiótól függően a telefonokba, amelyekről már jó ideje tudjuk, hogy az Exynos 8895-ről (ez lesz Magyarországon) és a Snapdragon 835 SoC-ról van szó.

A hátlapon egy 12 megapixeles, optikai stabilizátorral megtoldott f/1,7 értékű kamera kapott helyet, az előlapon pedig egy 8 mp-es objektív díszeleg. Van írisz szkenner is, amin kívül ujjlenyomattal és arcfelismeréssel is lehet védeni a telefonokat.

Sós kútba és kerék alá…

A Galaxy S8 és S8+ víz- és porálló (IP 68), az előbbi egy 3000, utóbbi 3500 mAh-s akkut kapott, plusz érkezik velük a Bixby néven futó digitális asszisztens is. A demók és a bemutató alapján talán inkább az Amazon Alexa rendszerére hasonlító rendszer a képernyőn megjelenő infókat értelmezve és megértve segít a felhasználónak screenshotot készíteni, hangvezérlés alapján   felfedezni a közvetlen környezetet, vagy éppen csak navigálni a menürendszerben. Az első időszakban angolul és koreaiul fog tudni, de a keresési és felfedezési funkció a magyar felhasználóknak is használható lesz.

Az új mobilok Android 7.0-val érkeznek, a kezelőfelület átesett egy markáns ráncfelvarráson, aminek következtében az ikonok és a kijelzőn megjelenő vezérlőgombok egy sokkal modernebb külsőt, illetve dizájnt kaptak. Itt megint idéznénk a közleményből, amiből kiderülhet számotokra, hogy mennyi érzékelő van a Galaxy S8-ban: gyorsulásmérő, barométer, ujjlenyomat-érzékelő, girométer, geomágneses érzékelő, Hall-érzékelő, pulzusszámláló, térérzékelő RGB fényérzékelő, írisz szenzor, nyomásérzékelő.

A mobilok április 21-én kerülnek az európai boltokba, illetve Magyarországra pár nappal később, 28-án érkeznek, aki azonban előrendeli, az már 8 nappal korábban hozzájuthat. A vásárlók az éjfekete, levendula és jeges szürke (!) színvariációk (elölről egyébként mind fekete, a színek oldalt ás hátul jelennek meg) közül választhatnak majd. A Galaxy S8 kártyafüggetlen ára 274 990 forint lesz, az S8+-ért pedig 299 990 Ft-ot kell majd kiadni.