MEGOSZTÁS

Keveseknél indul zökkenőmentesen a munkahét, például az Egyesült Királyságban székelő Imagination Technologies illetékeseinek rögtön egy gigantikus befektetői pánik kezelésével indult napjuk. A vállalat okoseszközökben használt grafikus vezérlők tervezésével foglalkozik, a legfontosabb ügyfele pedig az Apple.

Először is ismerkedjünk meg röviden az ügy kontextusával. Az androidos gyártók oroszlánrészétől eltérően az Apple nem a Qualcommtól vagy a MediaTektől származó lapkakészleteket használ az okostelefonjaiban és a táblagépeiben, hanem házon belül fejleszti azokat. Az angolosan System-On-Chip (SoC) nevű modul az okoskütyük agya, ebben található többek közt a processzor (CPU), továbbá a kijelzőn megjelenő kép előállításáért felelős grafikus processzor (GPU) is.

Természetesen ezek a lapkakészletek elképesztően bonyolult mérnöki csodák, az Apple pedig csak néhány éve kezdett el házon belül System-on-Chipeket fejleszteni, így kénytelen volt jó néhány alkatrészüket más cégektől licencelni, a megvásárolt áramköröket pedig egyszerűen beillesztette a saját termékébe. A lehető legnagyobb fokú rugalmasság érdekében cég idővel szeretné teljesen függetleníteni magát a külsős beszállítóitól, ennek érdekében pedig folyamatosan dolgozik a jelenleg még harmadik felektől beszerzett komponensek lecserélésén. A cupertinoi cég most az Imagination tudtára adta, hogy a CPU után a belátható jövőben újabb jelentős alkatrészt kíván teljesen saját fejlesztésűre cserélni a lapkakészleteiben, a két éven belül elkészülő Apple A12 SoC-ben a tervek szerint már házon belül kifejlesztett grafikus alrendszer dolgozhat.

Ez persze mindenképp fájni fog az Apple jelenlegi GPU-beszállítójának, hiszen az Imagination Technologies momentán minden egyes eladott iPhone, iPad, iPod, Apple TV és Apple Watch után licencdíjat kap a készülékekbe épített GPU-kért. Ami azt illeti, már a puszta bejelentés is elég volt a befektetői pánikhoz: a vállalat részvényei hétfő reggel néhány szempillantás alatt nagyjából 70 százalékot veszítettek az értékükből, átmenetileg 2009 óta nem látott szintre süllyedt az értékpapírok ára. Ez érthető annak fényében, hogy az Imagination bevételének közel 50 százaléka az almás cégtől származik, plusz már évek óta küszködik a vállalat.

Az Imagination Technologies természetesen próbálta minimalizálni a részvények értékének csökkenését. A hivatalos tájékoztatás alapján amennyiben az Apple képes is lesz két éven belül átállni a vadiúj lapkakészleteiben a saját fejlesztésű grafikus processzorra, akkor azt nem teheti meg az Imagination számos bejegyzett szabadalmának felhasználása nélkül. Magyarán akármi is történjen a jövőben, a cupertinoi cégóriás rendszeres időközönként takaros összegeket lesz kénytelen az Imagination bankszámlájára utalni. A vállalat természetesen tárgyalóasztalhoz ül majd az Apple illetékeseivel, és mindenképp azon lesz, hogy a befektetői számára minél előnyösebb megállapodást kössön a Tim Cook által vezetett céggel.