MEGOSZTÁS

Magyarország mindig is hű támogatója volt a Nokia okostelefonoknak. A finnek gyárat telepítettek az országba annak idején, de a hazai piac üzleti (regionális) szempontból is mindig kiemelt jelentőségű volt a „nagy” Nokia számára.

Az elmúlt pár év sok érdekes változást hozott a cég számára, amiből a legfontosabb a mobilos üzletág kanosszajárása, bár a Microsoft akciója, a Nokia mobilok Windows rendszerbe való átmentése és Lumiásítása akkori szemmel még egészen más előjellel és hangulattal zajlott. Azóta kiderült, hogy ez az út nem járható. Megindult a hírek szivárogtatása, egyre több ex-Nokia dolgozó szólta el magát itt-ott, és egyre valószínűbb volt, hogy a piac eddigi legizgalmasabb comebackje előtt állunk.

Újra itt van a nagy (finn) csapat

Időközben elhárultak a különböző jogi akadályok, aminek hatására megalakult az „eredeti” Nokiától teljesen függetlenül működő HMD Global, akinek elsődleges célja a Nokia okostelefonok újjáélesztése lett. Gyorsan egyértelmű vált, hogy Android alapon képzelik el az újrakezdést, plusz itthon is egyre több hír kelt szárnyra egy magyar iroda létesítéséről. Az elnagyolt, messze nem az összes részletet érintő történelem óra végével elérkeztünk a mai naphoz, amikor az emlegetett helyi képviselet, illetve a cég nemzetközi képviselői hivatalosan is bemutatták a hazai piacon debütáló készülékeket, illetve azok várható árait.

Hadrendbe állított 3310-ek a budapesti bemutatón: sokat várnak tőle

Az idei MWC Nokia előadásának legnagyobb attrakciója a leporolt, újracsomagolt 3310 volt, amit most mi is megfogdoshattunk egy kicsit. A mobil pontosan azt nyújtja, amibe kerül: az abszolút minimumot, viccesen hosszú akku időt (akár 1 hónapos készenlét és 22 órányi beszélgetés), az árához képest egészen korrekt anyagminőséget és persze a legfontosabbat: a mindent elsöprő retró érzést.

A második telefonnak, gyereknek, fesztiválozóknak, idősebb családtagoknak, az érintő képernyőtől még mindig irtózó felhasználóknak szánt készülék mindössze 18 990 forintba fog kerülni. Ez egy okosan megválasztott árszint, de azt persze a piac dönti el, hogy mennyire lesz kapós.

Az mindenesetre árulkodó, hogy David Pavlinic, a régiónkért felelős horvát szakember szerint egyelőre nem tudnak annyit gyártatni a Foxconn üzemeiben, hogy minden igényt kielégítsenek.

Android triumvirátusban

A bemutató másik három szereplője a Nokia 3,5, illetve 6-os modellek, akikről már elég sokat tudtunk eddig is, de végre kézbe is foghattuk őket egy rövid időre. Az 53 ezer forintos Nokia 3 egyértelműen a Lumia életérzést és formavilágot idézi, a Nokia 5 (70 ezer Ft lesz) viszont már jóval szofisztikáltabb, elegánsabb és nem mellesleg alumínium házzal bír. A Nokia 6-ot szintén a középkategóriába, de annak egy felsőbb szegmensébe szánják (erre rímel a 86 ezer forintos vételár), de itt a full HD kijelző már 5,5 colos, két hangszórót kapott, a hátlapi kamera 16 megapixeles, és bár nem egy erőmű (Snapdragon 430, 3 GB RAM), mégis azt lehetett érezni, hogy a sebességgel nem lesz gond.

Az új Nokiák balról jobbra, emelkedő számsorrendben: a felsőkategória majd csak év végén várható.

Ennek oka a változtatások nélküli Android (is), amiből a Nougat verzió kerül a készülékekre. Örömteli az a körülmény is, hogy a HMD Global havi frissítéseket ígért, vagyis előreláthatólag nem kell majd könyörögni, és hónapokig várni az Android egy-egy új kiadására.

A Nokia 3310, illetve a Nokia 3 már június elején megjelenik a szolgáltatóknál és a kereskedőknél, míg a Nokia 5, illetve 6 majd a hónap vége felé kezdi meg pályafutását a hazai boltokban.