MEGOSZTÁS

Amikor a nagyvállalatok negyedéves jelentéseiről, pénzügyi mutatóiról van szó, gyakran elsiklunk a tény felett, hogy pontosan mekkora összegekről is beszélünk és azok, milyen forrásokból származnak.

A tech cégek hivatalos beszámolói nem a legélvezetesebb olvasmányok, már csak azért sem, mert ezek szerkesztői előszeretettel csomagolják kibogozhatatlan táblázatokba az adott időszak eredményeit.

5 vállalat, 555 milliárd dollár bevétel, közel 100 milliárd nyereség

Érthető tehát, hogy a Techradar sem túlságosan gyakran foglalkozik az üzlet ezen részével, de miért is kéne, ha akad olyan jótét lélek, aki tömören összefoglalja a legfontosabb a tudnivalókat. Az infografika műfaja méltatlanul háttérbe szorult az utóbbi időben, ezért örömmel adunk helyet annak, ami a világ öt legnagyobb tech vállalkozásának legfontosabb bevételi forrásait rendszerezi és magyarázza.

A Visual Capitalist munkája a 2016-os év pénzügyi eredményeire alapoz. Az első három adat a piaci értéket (market cap), az éves bevételt (revenue) és a nyereséget (earnings) jelöli. A cikk szempontjából azonban nem is ezek, hanem a kis kördiagramok az igazán érdekesek. Ezek részletezik, hogy a dollárok milliárdjai pontosan mely tevékenységekből, termékekből vándorolnak a kasszába, azaz a számlákra.

  • A részletek megemésztését rátok bízzuk, mi csak néhány dologra mutatnánk rá.
  • Az Apple bevételeinek túlnyomó része az iPhone-ból származik, a többi hardver csak asszisztál.
  • Az Alphabet (azaz Google) esetében a hirdetések uralkodnak, azaz itt még egyoldalúbb a helyzet.
  • Az összes cég közül a Microsoft vezeti a legkiegyensúlyozottabb üzletmenetet – a Surface 5%-a meglepően magas.
  • A Facebook szinte kizárólag a hirdetésekből él.

Most jöjjön a teljes grafika, amihez egy jó tanács: inkább meg se próbáljátok forintra átszámítani az ábrán szereplő összegeket.