MEGOSZTÁS

A Cat S60 továbbra is a piac egyik legkülönlegesebb mobilja. Hogy ezt még jobban be tudjuk mutatni, egy olyan helyre vittük el a készüléket, ami talán eddig senkinek sem jutott az eszébe.

Nem sokan mondhatják el magukról a piacon, hogy valamiben elsők a világon, hiszen 2017-re alig akad felfedezetlen terület. A strapabíró és vízálló mobiljairól ismert Cat phones-nak ez mégis sikerült, tetejébe egy olyan újítással, ami nem porhintés, hanem egy valóban használható funkció. A Cat S60-as modellbe egy olyan hőkamera került, ami képes a környezet felületi hőmérsékletét megállapítani.

Az épületgépészeten túl

Mindez kifejezetten izgalmasan hangzik, de azonnal ott a kérdés: ok, ok, és mégis mire lehet használni? Az egyébként jogos felvetés, illetve a kíváncsiságunk arra sarkalt bennünket, hogy olyan szakmákat, területeket keressünk, ahol hasznos lehet egy ilyen mobil.

A felső optika a hőt, az alsó pedig úgy általában a világot érzékeli

Rövid agyalás után szinte azonnal a gasztronómia ugrott be, ahonnan már csak egyetlen lépés volt a csokoládékészítés. Erről a szakmáról (talán megbocsátható módon?!) alig tudok valamit, de azért arra volt egy erős tippünk, hogy a hőmérsékletnek fontos szerepe lehet az édességek előállítása során. Éppen ezért kissé félve hívtam fel a Rózsavölgyi Csokoládé csokoládékészítőjét, Csiszár Katalint, aki szerencsére örömmel fogadta az ötletet, és pár nap múlva mehettünk is a műhelybe szétnézni és kicsit beszélgetni erről a különleges szakmáról.

Édes bevetésen az S60

Aki nem járt még ilyen helyen, annak egy kis figyelmeztetés: átható kakaóbab és csokoládé illat terjeng mindenhol, ami miatt legalább 5 perc akklimatizálódásra volt szükségünk. Hatalmas, 60 kg-os, kakaóbab zsákok mellett jutottunk el a fogadótérbe, ahonnan már ráláthattunk a bentebb csokoládékat csomagoló, előkészítő kollégákra. Katalin előre bekevert, jókora adag olvasztott csokoládéval, plusz azzal az infóval várt bennünket, hogy a temperálás folyamatát fogjuk egy kicsit közelebbről bevizsgálni, ahol a megfelelő hőmérséklet elérése a kulcs momentum.

Ilyen látvány mellett nem túl egyszerű a mobil képességeire koncentrálni…

Ennek az egyik alapeszköze egy méretes márványlap, egy lapos, spaklihoz hasonlító szerszám, illetve az a hosszú, fémpálcával ellátott hőmérő, amit a mesterek egyébként használnak a hőmérséklet méréséhez. Illetve ebben az esetben a Cat S60 vendégeskedett a folyamat során.

A csoki massza kevergetése közben Katalin elárulta, hogy a kakaóbab több mint 50 százalékát kitevő kakaóvaj kristályszerkezetének változtatása az egyik legfontosabb momentum a csokoládé születésekor. Ennek összesen hat szintje van, amiből az ötödik szintre van szükség ahhoz, hogy a csoki szép fényes és roppanós, azaz étvágygerjesztő és kívánatos legyen.

Az értékeket a Rózsavölgyi Csokoládé hőmérőjével kapott hőfokkal hasonlítottuk össze

A keverés közben mi is szkenneltük a csokit serényen, közben ellenőriztük a helyi eszközzel is a hő alakulását, és az derült ki, hogy többségében (legfeljebb fél Celsius fokos eltérésekkel) ugyanazt méri a két eszköz. Közben az is kiderült, hogy a gyakorlott mesterek már rutinból, érzés alapján képesek megállapítani a csoki hőmérsékletét, de ha biztosra akarnak menni, akkor a száj alatti érzékeny bőrfelülethez érintenek egy pöttynyi csokit, amiből máris tudják, hogy mennyi az annyi.

A hőmérséklet a minden

A látogatás közben elég gyorsan kiderült, hogy jobb helyre nem is jöhettünk volna: a csokoládékészítés minden egyes szakaszában kiemelt jelentősége van a pontos hőmérsékleti tényezőknek. Olyannyira, hogy ez már a kakaóbab erjesztésekor, majd annak szállítása, tárolása során is létfontosságú. Később, a csokoládé útján akár gépek, akár az ember kezelje a különböző formátumban, állapotban létező csokoládét, a hőmérséklet alakulásának nyomon követése szintén nagyon fontos.

A gépek hőmérsékleti szintjét is ellenőriztük, és legfeljebb fél fokos eltéréseket mértünk

Éppen ezért a mestereknek sem mindegy, hogy milyen módszerekkel mérnek. Katalin szerint a Cat S60 hasznos kiegészítője lehetne a műhelynek, már csak azért is, mert itt a mobilok fogyóeszköznek számítanak. Az is előfordult már, hogy meleg csoki masszába esett be egy telefon, ami persze megadta magát, mivel a csoki minden létező nyílását eltömítette, a meleg vizes kimosás pedig érthető okokból nem jöhetett szóba. De egyébként is elég gyorsan lerongyolódnak az itt használt készülékek. Mivel a Flir kamera pontos értékeket ad, egyedül azt kellene megoldani valahogy (talán egy állvánnyal), hogy a mobilt munka közben ne kelljen kézzel tartani.

A Cat S60 tehát ezen a területen is megállta a helyét, így számunkra már csak az a kihívás maradt, hogy a következő alkalommal is egy legalább ilyen izgalmas (nem baj, ha nem ennyire édes) környezetben nézhessük meg, hogy mennyire használhatók a telefon képességei.

A temperálás legfontosabb kelléke a márványlap

Iparműves csokoládé 12 éve

A Rózsavölgyi Csokoládé évente 10-11 tonna kakaóbabot vásárol és készít belőle kiváló minőségű csokoládét. A kezdetben még csoki pasztillákból dolgoztak, de az idő múlásával és a vállalkozás fejlődésével minden olyan gépet és eszközt beszereztek, amivel már a kakaóbabot is fel tudják dolgozni, azaz a csokoládé készítés teljes folyamatát házon belül tartják. Az egész vállalkozás saját erőből, külső segítség nélkül jutott el oda, ahova, Katalin pedig a világ különböző pontjain (San Fransico, Párizs, Toszkána) élő mesterektől tanulta meg a szakma fogásait.

A Cat S60 legfontosabb tulajdonságai:

  • 4,7 colos, HD felbontású kijelző
  • 3800 mAh-s akkumulátor
  • 13/5 megapixeles hátlapi és előlapi kamera
  • 3 GB RAM/32 GB tárhely (microSD bővíthetőség)
  • 5 méteres mélységig, akár 60 percen át vízálló (IP 68)
  • Por- és ütésálló
  • Extrém hőmérséklet (-25-től 55 Celsius fokig) mellett is működőképes