MEGOSZTÁS

Az OTP ma bejelentette, hogy a Gránit Bank, illetve az MKB után az általa fejlesztett Simple alkalmazás is használható érintéses mobilfizetésre.

A Mobiltárca sikertelensége (vagy inkább életképtelensége) és piacról való kivezetése után a folyamatokat markánsan irányítgató Mastercard teljes gázzal megindult az érintéses, azaz NFC alapú mobilfizetés felé. A sietség nem véletlen, hiszen azelőtt kell a bankokat, illetve azok ügyfeleit berántani a buliba, mielőtt a gigacégek megoldásai (lásd Apple Pay, Android Pay, stb.) meg nem érkeznek Magyarországra.

Egyszerű digitalizáció

Amíg ez nem történik meg, addig szépen teret lehet nyerni a piacon, amit a Gránit, az MKB, illetve a Telenorral közösen a Budapest Bank meg is tett már. Ők azok, akik az alkalmazás alapú érintéses fizetést propagálják, ami a fizetési folyamatból úgy veszi ki a bankkártyát, hogy egy alkalmazásba, azaz egy okostelefonba digitalizálja azt.

Ezzel a kis kanyarral el is jutottunk a piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP-hez, ahol a mobilos részleg már évek óta fejlesztgeti a különböző dolgok megvásárlására eddig is alkalmas Simple appot (már 300 ezer regisztrált felhasználónál tart), ami mostantól ki tudja váltani a bankkártyát is.

Nézzük, hogy milyen hozzávalókra lesz szükség a művelethez:

  • Egy OTP által kibocsátott MasterCard, vagy Maestro bankkártya,
  • Androidos mobil (sorry Apple, és iPhone) legalább 4.4-es (KitKat) verzióval,
  • NFC chip,
  • a legújabb, 3.0.1-es verziójú Simple.

Ha ez mind megvan, akkor elsőként a kártyát kell digitalizálni, azaz hozzáadni az apphoz. Amennyiben a már korábban regisztráltat akarja valaki érintéses fizetésre bírni (ahogy én), annak elsőként törölnie kell az alkalmazásból, majd újra hozzáadni. Ha ez megvan, akkor a Simple minden tennivalón végigkíséri az embert, aminek a legfontosabb része az NFC bekapcsolása, illetve az alapértelmezett érintéses fizetésnél a Simple kiválasztása.

Érints és fizess!

Ezek után a varázslat abban rejlik, hogy az alkalmazással, azaz gyakorlatilag a mobillal való fizetéshez semmit sem kell megnyitni, vagy elindítani. Amikor az ember odaér a terminálhoz, annyi dolga van, hogy a mobilt előveszi, feloldja (ez nagyon fontos, mert ez helyettesíti a Simple, azaz magához a fizetéshez szükséges jelszót), odaérinti, ahova a kártyát szokta és örül.

Annak főleg, hogy mindez offline módban is lehetséges. A készülék feloldása után még két percig lehet fizetni ezzel a módszerrel, így ez alatt az idő alatt érdemes fokozottan figyelni rá, illetve az is előfordulhat, hogy a terminál az 5000 Ft feletti fizetések esetén kéri a fizikai kártya PIN kódját.

A lényeg tehát, hogy egy újabb, igen népes felhasználói táborhoz jutott el az érintéses mobilfizetés lehetősége, vagyis nagyon úgy néz ki, hogy idén egyre nagyobb körben terjedhet el ez a módszer és a fesztiválokra, boltokba végre tényleg nem kell magunkkal vinni a kártyákat.