MEGOSZTÁS

Zuckerberg birodalmának egyik nagyratörő terve, hogy a világ olyan részeit is ellássák internet hozzáféréssel, ahol az egyébként nem lehetséges. Ehhez hatalmas drónokat terveztek, amely Aquila névre hallgat és már egész jól közlekedik a levegőben.

A gép hatalmas, a Boeing 737-es fesztávolságának megfelelő méretekkel bír, rendkívül könnyű és meglepően lassan (128 km/h) közlekedik, ha majd megkezdi az üzemszerű működést. A Facebook flottában gondolkodik, azaz egy időben több drón is közlekedni fog a félelmetes, 18 km-es magasságban, ahol a napcelláknak köszönhetően csak nagyon csekély energiamennyiségre van szükségük.

Könnyed földet érés

Egyetlen drón 96 km-es körzetben képest szórni az internetet, így nagyjából képet lehat alkotni belőle, hogy milyen apparátusra, háttérmunkára van/lesz szükség ahhoz, hogy ez a rendszer működjön. A Facebook tavaly kezdte meg az aktív teszteket, majd az első teljes repülést (felszállás, haladás, landolás), ami egy kis balesettel végződött. Egy hirtelen széllökés miatt a gép eltért a pályájától, amit az automata pilóta egy hirtelen irányváltoztatással próbált korrigálni, de emiatt a tervezettnél nagyobb sebességgel ért földet.

A drón szárnyából letört egy 6 méteres darab, így a legutóbbi tesztnek az volt az egyik nagy tétje, hogy sikerül-e a landolás. Nos, a következő videó tanúsága szerint sikerült:

Egyre jobbak és okosabbak lesznek

Ez többek között azért is jött össze, mert a Facebook mérnökei egy sor változtatást eszközöltek magán a drónon és az azt vezérlő rendszereken. A széllel kapcsolatos veszélyeket több száz érzékelő felszerelésével próbálták kiküszöbölni, ami mellett módosították a robotpilóta szoftvert, beépítettek egy függőleges propellert, plusz spoilerekkel látták el a szárnyakat, hogy növeljék a légellenállást, és jobban vezérelhetővé váljon a mozgás leszállás közbe.

A munka tehát folyik tovább, ez a mostani stáció pedig azt mutatja, hogy már most kifejezetten jó eredményeket ért el a csapat. Az Aquila flotta számára még így is évekre van szükség, hogy felemelkedjenek és üzembiztosan szórják az éltető internetet a világ technológiailag elmaradott, vagy elszigetelt területei számára.