MEGOSZTÁS

A Huawei az Ipsos segítségével kutatást végzett arról, hogy mennyire nőtt hozzánk a mobil és vajon elmegyünk-e nyaralni nélküle. A válasz nyilván az, hogy nagyon és nem, de még így is van a felmérésben pár olyan részlet, amit a keresetlen kommentálásunkkal (lásd zárójeles részek) talán jobban meg tudunk világítani. Új műfajt tesztelünk: az őszinte sajtóközleményt.

A kutatás eredményei alapján magyarok 95 százaléka készít fotókat a nyaralás ideje alatt, 78 százaléka pedig navigációs alkalmazást is használt legutóbbi útja során.
(Ebből is jól látszik, hogy melyik az a kér termékkör, amit az okostelefon eltüntetett a színről: a kompakt fényképezőgép és a PNA.)

Elektronizálódunk és digitalizálódunk

A térkép applikáció segítségét még ennél is többen, a megkérdezettek 84 százaléka vette igénybe. A magyarok 59 százaléka viszont előre gondolkodott, és még az utazása előtt letöltötte úti célja térképét, hogy offline is böngészhesse azt.
(Meglepően magas ez az arány, amire az lehet a válasz, hogy a 12 európai országban, köztük Magyarországon elvégzett kutatás során a 18-45 éves korosztályt kérdezték meg online felületeken. Plusz azt is jó lenne látni, hogy ki az, aki navigációt ÉS térkép appot is elővett a kalandozások során – és melyek voltak ezek?)

A magyarok többsége (58%) előszeretettel használja hotel és étterem értékelések keresésére és olvasására a mobilját, 38 százalékuk pedig foglalási adatait vagy elektronikus jegyét is az okostelefonján tartotta.
(Azt szívesen megnéztük volna, hogy milyen alkalmazásokat használnak elsősorban hotel és étterem értékelések keresésére… Végre nem nyomtatunk ki mindent agyba-főbe: szép munka!)

A QR kód még tartja magát? (nem)

A QR-kódok ideje viszont leáldozóban van, a mobilfizetés pedig még nem igazán népszerű: mindössze a megkérdezettek 27-27 százaléka élt ezzel a két lehetőséggel útja során.
(A QR kód feltűnése furcsa itt egy kicsit: mi azt hittük, hogy ennek már RÉGEN leáldozott. A mobilfizetés 27 százaléka a mi olvasatunkban kifejezetten jó eredmény tekintve, hogy csak most indult be. Persze kérdés, hogy a mobilfizetés pontosan melyik módjáról van itt szó…)

Leginkább a dél- és kelet-európai országokban élők értettek egyet azzal, hogy az okostelefon jelentősen megkönnyíti az utazást. Nálunk is igen sokan gondolják ezt: a magyar válaszadók 76 százaléka vélekedett így.
(Ha egy kicsit később, az EU roaming felszabadítása után végzeték volna el a felmérést, akkor szinte biztos, hogy ennél sokkal jobb eredmények is születtek volna.)

Ha a felvetésekre, kérdésekre érkezik hivatalos válasz, akkor frissítjük a cikket!