MEGOSZTÁS

Az ember komoly áldozatokat hoz munkája során annak érdekében, hogy tájékoztassa az olvasókat. A mai napra nekem az jutott, hogy meghallgassam a Despacito című számot elejétől a végégig, hiszen ez lett a valaha volt legtöbbet streamingelt zenei felvétel.

A cím kihirdetésében azért van egy kis csalás, mert ha kizárólag a YouTube-on történt lejátszásokat nézzük, akkor ott jelenleg Wiz Khalifa See You Again című száma uralkodik (2,939 milliárd), amit szorosan követ az örökbecsű Psy a Gangnam Style-lal (2,905 milliárd). Mellesleg ez a helycsere sem olyan régen történt meg, és az is biztos, hogy a most harmadik Despacitonak nem kell sok a trófea elhódításához.

Sállállátrállá, Despacito…

De térjünk vissza a rekordhoz. Az összes streaming platformot (YT, Spotify, Deezer és társai) figyelembe véve Luis Fonsi és Daddy Yankee reggaeton stílusban íródott szerzeményét mindössze hat hónap alatt 4,6 milliárd alkalommal játszottak le az internetezők, illetve a különböző szolgáltatások felhasználói. Ebből a YouTube 2,6 milliárdot hoz, maga a Spotify 1 milliárdot. Fontos kiegészítés, hogy a végelszámolásban ott van Justin Bieber angol nyelvű átirata is (ez is egy laza félmilliárdot jelent).

Egyébként ebben az összesített streaming versenyben éppen Bieber Sorry című száma (4,38 milliárd lejátszással) az amit a Despacito viharos sikere letaszított a trónról. És hogy miért várható a YouTube-os hatalomátvétel is? Azért, mert Luis Fonsi zenéje csak ez év január 12-én debütált, míg Whiz Khalifa, Psy, illetve Bieber slágerei 2012-ben, valamint 2015-ben kerültek a köztudatba és a videó megosztókra.

Mindenhol tarolnak a srácok

A Despacito (akár szeretjük, akár nem) nem csak a neten, hanem a hagyományos slágerlistákon is elképesztő eredményeket produkál. 10 hetet töltött egyhuzamban a Billboard Hot 100 lista első helyén, ami egyébként az 1996-os Macarena (!) óta egyetlen nem angol nyelvű dalnak sem sikerült. Ők most megcsinálták, úgyhogy ha legközelebb felcsendül valahol, talán ti is egy kicsit más füllel hallgatjátok majd (vagy nem).