MEGOSZTÁS

A szezonális hírgyártás nem ismeretlen fogalom, ahogy a cégek hírgenerálása sem erre az időszakra. A biztonsági tippek nyárra kategória is ismert, amivel legutóbb a Quadron örvendeztetett meg bennünket. A tanácsok között szerencsére akad pár kifejezetten hasznos is, ami ismét a szubjektív, kommentált sajtóközlemény sorozatának folytatására ösztönzött bennünket.

A kiindulási pont az, hogy mik azok a biztonsági teendők, amelyeket egy hosszabb út előtt érdemes elvégezni. És most nem a szomszéd néni értesítéséről, a postaláda ürítéséről, hanem a virtuális, közösségi térben való információk eljuttatásáról, vagy éppen azok visszatartásáról van szó.

Facebook tilalom és mentési kényszer

Készítsünk mentést az otthoni informatikai eszközeinkről, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzük el.
(Ezt a nyaralástól függetlenül, rendszeresen érdemes elvégezni, nem feltétlenül a nyaralás előtt. Sőt, jobb is, ha nem ilyenkor vesződünk vele, hiszen nyaralás előtt az ember úgyis extra sokat dolgozik azért, hogy el tudjon menni szabadságra.)

Az utazásra lehetőleg ne a minden adatunkat tartalmazó legértékesebb laptopot vigyük el, hanem valami olyat, amin a legszükségesebb programok, adatok (pl. szobafoglalás visszaigazolás, névjegyzék) vannak rajta, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár ér minket, de a céges és egyéb privát adataink nem kerülnek illetéktelen kezekbe.
(Azért az átlagcsaládok készülékellátottsága valószínűleg nem teszi lehetővé, hogy válogassanak a notebookok között. Alapfeladatokra pedig egy okostelefon is bőven elég, amit az ember úgyis magával visz. Mi annyival egészítenénk ki: csak akkor vigyen az ember magával notebookot, ha elkerülhetetlen.)

Informatikai eszközöket, adathordozókat ne adjunk fel csomagként, ha lehet. Mindig győződjünk meg az adott légitársaság szabályairól!
(Ezen nincs mit magyarázni: pontosan így van!)

Ne posztoljuk már a reptérről, hogy elutaztunk! A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ügyeljünk a posztjaink láthatóságára! Legyen alapértelmezett a „Csak az Ismerősök” opció!

Jelszó, jelszó, jelszó!

Minden magunkkal vitt informatikai eszközön legyen beléptetés. Minimum egy jelszavas, egy PIN kódos, vagy jelkódos, de ha van ujjlenyomat-olvasós, akkor az is jó. Így megvédhetjük az adatainkat az illetéktelen hozzáféréstől, ha valamelyik eszközünket el is lopják. Legyen minden családtagnak lemásolva az összes igazolványa, útlevele, betéve a csomagokhoz. Ha ellopják az iratainkat, akkor nagyon jól tud jönni!
(Plusz érdemes ezek másolatait a felhőbe felküldeni, hiszen a papír is elveszhet, megsemmisülhet, de egy OneDrive, Google Drive, vagy iCloud akár egy netkávézóból is elérhető.)

Sose adjuk ki a bankkártyánkat a kezünkből! Lemásolhatják, lefotózhatják és utána már az adatokkal fizetni lehet az Interneten. Forgalmas helyeken gyakoribbak az ATM-es kártyamásoló eszközök. Pénzfelvétel előtt győződjünk meg arról, hogy nincs-e másolóeszköz a kártyabeadó. Soha ne tegyük a PIN kódot a kártya mellé, főleg pedig ne írjuk rá a kártyára! Legyen a telefonunkban a bankunk kártyatiltás telefonszáma és végül legyen beállítva minden kártyánkra Kártyaőr SMS funkció.
(Ha van rá lehetőség, akkor érdemes átállni az érintéses mobilfizetésre (pl. MKB Pay, OTP by Simple), mivel így a fizikai kártya még nagyobb védettséget élvez.)

Aktiváljuk az informatikai eszközeink nyomkövetés funkciót. Bár a tolvajok első dolga, hogy kikapcsolják a telefont, később, ha nem törlik az összes beállítást és az eszköz internetre tud kapcsolódni, akkor megtudhatjuk, hogy hol van jelen pillanatban, de ami még fontosabb: távolról törölni tudjuk az adatainkat.
(Nem árt bekapcsolni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy legfeljebb a becsületes megtalálóval való kommunikációban segít. Az ilyen rendszerekkel lehetséges információt küldeni a telefon kijelzőjére, amivel könnyebb lesz felvenni a kapcsolatot a megtalálóval.)

Védelem minden pillanatban

Sose hagyjunk még percekre sem a telefont, informatikai eszközeinket az autóban – még akkor sem, ha nem látszódik. A profi tolvajok különböző trükkökkel megtalálják, melyik autókban van pl. laptop és pillanatok alatt kinyitják a kocsit és elviszik.

Hotel hallban, sörözőben, kávézóban, egyáltalán bármilyen nyilvános WiFi hálózaton legyünk nagyon óvatosak. Nem tudhatjuk, kik és hogyan figyelik a hálózati forgalmat, esetleg lementik-e a nem titkosított oldalakon megadott jelszavainkat és egyéb adatainkat.
(Nyílt hálózatra csatlakozni valóban nagy rizikó, így a lényeg itt az, hogy ilyenkor tilos bármilyen tranzakciós művelet, vagy jelszóval védett felületekre való belépés.)

+1. Ha lehet, ne vigyünk magunkkal olyan informatikai eszközt, amin dolgozni lehet. Az üdülés, a nyaralás a miénk és a családé. Ne dolgozzunk még akkor is!
(Ámen!)