MEGOSZTÁS

Régen néztünk szét a Kickstarter projektek között, ezért ez ORII most kifejezetten kapóra jön. A hongkongi csapat (Origami Labs) által fejlesztgetett termék végre menővé teszi a Bluetooth alapú telefonálást, sőt, az ujjra húzható kütyü (nevezhetjük gyűrűnek is, bár ez erős túlzás) mögé egy teljes hangalapú asszisztens rendszert is fel szeretnének húzni.

De menjünk sorjában: az ORII alapötlete Kevin Wongtól származik, akinek az édesapja Kevin tinédzser korában vesztette el a látását. A srác azóta keresi azt a megoldást, amivel a látássérültek valamilyen módon egyszerűbb, zökkenőmentes kapcsolatba hozhatók lennének az okostelefonjukkal úgy, hogy ehhez ne kelljen kijelzőt használni.

Egyenesen a fülbe

A hangalapú vezérlésen alapuló rendszer adta magát, de több prototípust is elfogyasztottak, mire megállapodtak az úgynevezett „bone conduction”, azaz csontvezetéses hangátvitelen. Ennek a lényege, hogy a hanghullámokat maga a csont vezeti el a fülhöz, aminek számos előnyös hatása van, amelyek közül csak az egyik az, hogy az ember a füléhez illesztett ujjával képes hívásokat bonyolítani.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az addig fülben hordott, vagy valahol máshol elhelyezett Bluetooth fülest/kihangosítót egy akkora méretű eszközre zsugorították le, ami már van annyira kicsit, hogy egy gyűrűvel ellátva hordható legyen a mutatóujjon. Ez maga az ORII, ami vezeték nélkül persze nem csak hívások hangját, hanem bármilyen audio forrást képes eljuttatni az ember füléhez.

Egészségügyi célokra is bevetnék

A fejlesztők, illetve a tesztelők egyöntetűen állítják, hogy az így létrejövő hang elképesztően jó minőségű, és a technológia miatt az sem fordulhat elő, hogy összegerjedjen egyéb hangforrásokkal. Az ORII zajos környezetben is jól használható, a hozzá készült alkalmazással pedig testre szabható, hogy a rajta lévő LED-ek, illetve a benne elhelyezett vibra motor milyen események (SMS, e-mail, chat appok, stb.) bekövetkezésekor jelezzenek.

https://youtu.be/vWxThNH-5YI

A rendszer Android és iOS alapú mobilokkal egyaránt működőképes, ami azt jelenti, hogy mindkét platform hangalapú asszisztensével kompatibilis. A fejlesztők egyébként ebben látják a termék egyik legfontosabb irányát is: az a terv, hogy egy teljesen saját, hangalapú személyi asszisztenst írnak hozzá (ami mellett az orvosi célú felhasználási lehetőségeket is folyamatosan kutatják).

Az ORII vízálló, jól bírja a strapát, több színben is elérhető, és jelenleg 120 dollárért lehet benevezni rá a Kickstarter oldalán. A megcélzott 30 ezer dollár már régen összejött, most 150 ezer dollárnál tartanak, még 22 napig fut a kampány, az első darabok leszállítása jövő februárban várható.