MEGOSZTÁS

116 mesterséges intelligenciával foglalkozó szakember, köztük Elon Musk, aláírt egy petíciót, amelyben felhívják a figyelmet a gyilkos robotok veszélyeire, és javasolják az ENSZ-nek, hogy tiltsa be ezeket a szerkezeteket.

A szakemberek a levélben megállapítják, hogy az ilyesfajta technológia fejlesztése a „háború harmadik forradalmát” okozhatják, amely a puskaporral és a nukleáris fegyverekkel egyenértékű változásokat hozhat a világban. Ha egyszer kifejlesztik, fegyveres konfliktusokhoz vezethet, a terror eszközéül szolgálhat, embereket tarthat elnyomásban a technológia, és akkor még nem is beszéltünk a hackelés okozta problémákról.

Egy olyan fegyverkezési verseny indulhat a technológiának hála, amelyet az AI fejlesztők szeretnének elkerülni. Ahogy ők fogalmaznak:

“Nem sok időnk van cselekedni. Ha egyszer Pandora szelencéje kinyílik, nehéz lesz becsukni”

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy önálló fegyver, amely beavatkozás nélkül öl embereket morálisan rossz, és használatát az 1980-as Egyes hagyományos fegyverekre vonatkozó ENSZ nyilatkozatban is korlátozni kellene. Ebben a dokumentumban szabályoznak sokféle aknát, bombát, és vegyifegyvert.

Ryan Gariepy, a Clearpath Robotics alapítója hangsúlyozza, hogy ez nem egy elméleti lehetőség, hanem igenis egy valós veszélyforrás, amely azonnali beavatkozást igényel. Egy csomó ország, mint Oroszország, USA, Kína és Izrael, már msot is fejleszt halálos autonóm fegyvereket. Vannak olyan rendszerek is, amelyek már használatban vannak, ilyenek például az önálló határvédő tornyok, amelyeket a Dél-koreai Dodaam Systems gyárt.