MEGOSZTÁS

Hamarosan érkezik a Microsoft next-gen konzolja, azonban Xbox One X korlátozott tárhely kapacitása még megoldásra vár.

Ugyan az 1 TB méretű háttértároló nem éppen apróság, a 4K felbontást támogató játékok csak úgy zabálják a tárhelyet. Várhatók olyan játékok, amelyek 100 GB adat elhelyezését igénylik majd, ami azt jelenti, hogy igen hamar le lehet nullázni a beépített merevlemez kapacitását, ráadásul biztos lesznek olyan címek, amelyek át is lépik az említett határt.

Mike Ybarra, az Xbox divízió alelnöke egy interjúban elmondta, hogy már dolgoznak a probléma megoldásán: szerintük az ún. „Intelligent Delivery” módszerrel csökkenteni lehet a játék által elfoglalt lokális területet. A megoldás lényege, hogy az adott gépre csak a játék működéséhez szükséges fájlok kerülnének, minden egyebet a felhőben tárolna a rendszer.

Csak a szükségesek maradnak

A gyakorlatban mindez úgy nézne ki, hogy a játék kezdetén a rendszer letölti a gépre a futtatáshoz szükséges állományokat, majd annak végeztével az egyedi fájlokat elmenti a felhőbe, minden mást pedig eltávolít a konzolról, ezzel is helyet szabadítva fel.

Az említett megoldás persze nem egyik-napról a másikra kerül bevezetésre, hiszen komolyan tesztelni kell az elképzelést, de mindenképp járható útnak tűnik a jövőre nézve.