MEGOSZTÁS

A cégek előszeretettel ütemezik újdonságaik bemutatását szakmai kiállítások idejére, amelyek közül az IFA az egyik legrangosabb ilyen esemény.

Az európai piac számára meghatározó és egyedülálló „Internationale Funkaustellung”, azaz nagyjából Nemzetközi Rádiós Kiállításra fordítható dzsembori nem mai gyerek: az elsőt még 1924-ben tartották (onnantól évi rendszerességgel), majd a II. világháború miatti szünet után 1950-től egészen 2005-ig kétéves periódusra váltottak.

1930-ban Albert Einstein nyitotta meg a 7. IFA-t

Azóta ismét visszaálltak az évenkénti rendezésre, a fókusz azonban régóta változatlan: szórakoztató elektronika és háztartási berendezések, technológiák bemutatója a nagyközönség és a sajtó számára.

Sokan sokfelől

Nemzetközi szinten a CES említhető vele egy lapon, illetve a barcelonai Mobile World Congress, azzal a különbséggel, hogy utóbbi kifejezetten a mobilokra koncentrál. Az IFA félelmetes tömeget mozgat meg, amit a következő számok jól példáznak. 2016-ban

  • A kiállítás hat napja alatt 240 000 látogató fordult meg a helyszínül szolgáló berlini Messe ExpoCenter területén,
  • ahol 1800 kiállító mutatta be újdonságait,
  • és általában 78 ország 6800 újságírója akkreditál a rendezvényre, akik között idén az Techradar.hu szerzői is ott lesznek.
Miss IFA (igen, ilyen is van) egy Samsung Gear 360-al pózol

Ahogy az eddigiekből kiderült, az IFA elsősorban nem a mobilokra figyel, ezt a szerepet Európában az MWC viszi. Az idei IFA középpontjában a klasszikus szórakoztató és háztartási elektronika (audio, hi-fi, televízió, fotó, fehér/barna áru) áll, de ezeknél már a vezetékek nélküli, egyetlen nagy rendszerbe való összefoglalás a rendező elv. Ugyanígy hangsúlyos lesz a VR/AR világ, a 360 fokos kamerák, a mesterséges intelligencia alapú megoldások, a hordható eszközök,a fitness alapú kütyük, és persze okosotthon rogyásig.

Mobilos (és egyéb) kilátások

A mobil sem lesz teljesen elhanyagolva, így jöjjön egy kis jóslás, hogy kitől milyen termékek várhatók a korábbi évekre alapozva:

  • Samsung: a Note8 biztosan bevizsgálható lesz, de a phablet hivatalosan már bemutatkozott. A koreai cég Berlinben elsősorban a wearable kategóriát tolja, így elég nagy esély van egy Gear S4-re, és egyre többet pletyiznek a Gear S2 Pro-ról is (ott leszünk a satóeseményen),
  •  Sony: a japánok mindig erős jelenléttel bírnak itt, tavaly az Xperia X Compact, illetve az Xperia XZ mutatkozott be. A hírek egy új tabletről szólnak (ez a kategória egyébként elég jellemző az IFA-n), plusz jöhet még az Xperia XZ1, annak Compact verziója, esetleg egy X1 (szintén van meghívásunk),
  • Huawei: 2016-ban a Nova és Nova Plus kettősről rántották le a leplet, és mivel az idei csúcsmodellt a P10 képében már megismertük, valószínűleg most is a középkategória kaphat új darabokat, de egy új tablet is esélyes,
Az IFA kiállítóterületének északi bejárata
  • LG: a másik koreai gyártó mobilos fronton a V szériát szokta Berlinben bemutatni, így ezúttal nem is kérdéses, hogy a V30-at ismerhetjük majd meg,
  • HTC: a tajvaniak esetében ugyanaz a helyzet, mint a többieknél: a csúcsmodell (U11) már kijött, így ennek egy kistestvére lehet reális opció. Egyesek arra is számítanak, hogy a Vive brand is kaphat egy mobilt.
  • Lenovo: a kínai vállalat két fronton szokott támadni: az egyik az újra életre hívott Motorola, a másik pedig a Yoga sorozat. Előbbiből az alsó-közép kategóriából kaphatunk valamit, utóbbi szintén kaphat új modellt, és a beharangozó videó alapján nagy hangsúly lesz a virtuális valóság alapú újdonságokon is.

Ezzel legfeljebb a jéghegy csúcsát kapargattuk, vagy inkább poroltuk le, hiszen külön helyszínen ugyan, de ott lesz a Nokia is (hozzájuk is kiruccanunk), az Alcatel is sok új mobillal készül, és akkor a technikai újdonságokról (a kijelző biztos erős fókuszt kap majd), a prototípusokról, a jövőbe tekintésről még nem is beszéltünk.

Az IFA szeptember 1-6-ig tart, de mi már 30-án a helyszínen leszünk, mivel az első két nap kizárólag a sajtó képviselőié. Fotókkal, cikkekkel, élő bejelentkezésekkel, beszámolókkal fogunk bombázni benneteket, készüljetek!