MEGOSZTÁS

Hatalmas felzúdulást keltett a felhasználók között, amikor kiderült, hogy az egyik legkedveltebb időjárást előrejelző applikáció titokban adatokat gyűjt és továbbít.

Az AccuWeather hatalmas népszerűségnek örvend, több millió felhasználó telefonján található meg, ezért is keltett óriási felháborodást, amikor kiderült, hogy az alkalmazás adatokat gyűjt a felhasználókról és továbbítja is azokat. A probléma az iOS-rendszereken futó alkalmazást érinti.

Az adatok között pl. az eszköz helyzete, kapcsolódó WiFi-hálózat neve vagy a Bluetooth-kapcsolat aktuális állapota szerepel, amelyek alapján pontosan meg lehet határozni a felhasználó tartózkodási helyét.

A felhasználók helyzetének adatait reklámozási célra felhasználni nem új keletű dolog, nagyon sok alkalmazás él a lehetőséggel, hiszen az adatok birtokában célzott hirdetéseket lehet eljuttatni a készülékek tulajdonosainak. Az érintett fejlesztők általában azzal védekeznek, hogy a begyűjtött adatok névtelenek, azonban ezt több biztonsági szakértő is cáfolta.

Az AccuWeather készítői egy közleményben elnézést kértek az érintettektől és gyorsan frissítették az alkalmazást, azonban a ZDNet (egy saját vizsgálat alapján) azt állítja, hogy az alkalmazás továbbra is kémkedik, adatokat küld egy harmadik hirdető félnek. Az újabb vádakra a fejlesztő egyelőre nem reagált.