MEGOSZTÁS

Egy Benkow nevű biztonságtechnikával foglalkozó kutató egy olyan spambotot fedezett fel, amely hétszáztizenegymillió potenciális célpontra veszélyes.

Az Onliner nevű spambot (e-mail címeket összegyűjtő és kéretlen üzenetek küldésére felhasználó program) az Ursnif malware részeként terjed. A kártevő képes megkerülni a spamszűrőket, hogy aztán az SMTP-hitelesítő adatokat felhasználva, fertőzött elektronikus leveleket küldjön a partner-listán szereplő címekre. A kutató állítása szerint a spambotnak 80 millió hitelesítő adatot sikerült megszereznie, míg a maradék címet célként azonosították.

Az Ursnif azért is különösen veszélyes, mert a beérkező levelek közé érkezik, így a mellékletek betöltésével máris megfertőzi a rendszert. Személyes és hitelkártya adatok lehetnek veszélyben, jelszavakat tulajdoníthat el, de naplózhatja is a felhasználó tevékenységét, további biztonsági rések után kutatva.

A szakemberek mindenki figyelmét felhívják, hogy csak biztos forrásból származó elektronikus levelek mellékletét futassák, minden gyanús e-mailt ellenőrizzenek vagy töröljenek.