MEGOSZTÁS

A Sony sajtóbemutatója előtt elég nagy biztonsággal lehetett tudni, hogy mobilban erős prezentációt fogunk látni. A tippek bejöttek: két szép, de összességében nem túlságosan izgalmas csúcsmodellt kaptunk (plusz két középkategóriásat), ennek ellenére a mobilos standhoz alig lehetett odaférni.

A japán vállalat továbbra is kitart a mobilos divízió mellett, noha már évek óta alig észrevehető a teljesítmény. A top 5 gyártó között régóta nem megtalálhatók, az Xperia sorozat azonban ettől még él, bár a formavilágban sok változás nem nagyon fedezhető fel a telefonokon. Az Xperia XZ1, illetve annak kompakt verziója is pontosan ezt a vonalat viszi tovább, amiben egyedül az méltányolható, hogy a Sony továbbra is gondol azokra, akik 5 col alatti kijelző méretet szeretnének.

Hozza a kötelezőt, de ennyi

Az Xperia XZ1 főbb jellemzői: 5,2 colos, Full HD kijelző a már ismert TRILUMINOS, és HDR támogatással. A fémmel megerősített készülékházban egy Snapdragon 835 chipset dolgozik 4 GB RAM, illetve 64 GB tárhely társaságában. Vezeték nélküli kapcsolatok terén minden van, ami kell: LTE (Cat.16), MIMO WiFi, Bluetooth 5.0, NFC, a vezetékes átvitelhez pedig Type-C USB. Az energiát a 2700 mAh-s akku biztosítja, ami gyorstöltés (Quick Charge 3.0) kompatibilis.

Jobbra az Xperia XZ1 (ez lesz az első Android Oreoval piacra lépő mobil) , balra pedig a Sony új, aktív zajcsökkentéssel ellátott fejhallgatója

A 19 megapixeles, Exmor RS szenzorral ellátott kamera egy sor kényelmi funkcióval bír, amelyek közül az egyik legérdekesebb a Predictive Capture. Ennek lényege, hogy ha a rendszer mozgást vagy mosolygást érzékel, már az exponáló gomb lenyomása előtt megkezdi a képek készítését. Így utólag, négy kép közül válogatva választható ki az a pillanat, amelyről egyébként lemaradunk volna.

Kicsi az Xperia…

Az XZ1 Compact különlegessége, hogy csúcs közeli tudást ad egy valóban kompakt, 4,6 colos kijelző méret mellett. Ez a verzió szinte mindenben megegyezik a nagy testvérrel, azaz az IP65/68 minősítés, a chipset, a RAM, a hátlapi kamera, sőt, még az akkumulátor is stimmel. A különbségek a kijelző felbontásában (720p), a HDR támogatás hiányában, illetve a klasszikus USB 2.0 port használatában foghatók meg.

A képen az Xperia XZ1 Compact, illetve a telefonokkal együtt bemutatott 3D-Szkenner. Az alkalmazással három dimenziós portrék készíthetők.

A készülékekre előrendelési akció indul szeptember harmadik hetében, melynek keretein belül az előrendelők 79 990 Ft értékű, vezetéknélküli Sony h.ear on 2 Mini fejhallgatót kapnak ajándékba. Az Xperia XZ1 előrendelhető lesz a Vodafone és a Telenor kínálatában, illetve az EMAG, a Sony Center és az Extreme Digital üzleteiben. Az Xperia XZ1 Compact előrendelési akcióival pedig az EMAG, a Sony Center és az Extreme Digital kínálatában találkozhatnak majd az érdeklődők.