MEGOSZTÁS

A Toshiba a sanghaji Huawei Connect Conference 2017 alkalmával említette meg a minden eddiginél több adat tárolására képes eszközét.

Bár az SSD (Solid State Drive), mint mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, tárolókapacitásban egyelőre képtelen felvenni a versenyt a hagyományos merevlemezekkel.

Héliummal minden jobb

A gyártó új merevlemeze 14 TB adat fogadására képes és héliummal töltött házat kap. Sajnos a további technikai jellemzőkkel a Toshiba kifejezetten fukaron bánt, így sem a csatolófelület típusa, sem a HDD korongok száma és fordulatszáma, de még az adatrögzítésre használt technológia típusa sem ismert.

Az Ultrastar héliumos HDD-jének képes magyarázata

Az első héliummal töltött merevlemezt négy évvel ezelőtt készítette a Western Digital. A 3,5 hüvelykes Ultrastar He(6) modell akkor 6 TB helyet kínált. A merevlemezek héliummal való feltöltése komoly előrelépést jelentett, hiszen a levegőnél hétszer ritkább anyag jelentősen csökkentette a működés közbeni belső légellenállást. A kisebb légellenállás hatására kevesebb hő termelődik, ami alacsonyabb fogyasztást eredményez, nő az író-olvasó fejek pontossága, ráadásul több tányért lehet beépíteni.

A Toshiba mellett persze más gyártók sem tétlenkednek, szerencsére a verseny egyértelmű nyertesei a felhasználók lesznek.