MEGOSZTÁS

Nem kívánt alkalmazásokat találtak a Lenovo által forgalmazott laptopokon. A két éve húzódó ügy végére egy szabad szemmel is jól látható kártérítési összeggel tettek pontot.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) és a Lenovo megállapodása szerint a kínai vállalatot 3,5 millió dolláros kártérítésre kötelezték, miután több százezer laptop előre telepített szoftverekkel került forgalomba.

A bűnös a Superfish fejlesztette VisualDiscovery nevű adware, amely figyelemmel kísérte a felhasználók böngészési tevékenységét, majd a begyűjtött információk alapján célzott reklámokat jelenített meg. A vád szerint az adware súlyos biztonsági kockázatot jelentett, ugyanis hozzáfért a felhasználó személyes adataihoz, amit online el is tudott küldeni, bár utóbbira állítólag nem került sor.

A Lenovo szerint a program „csak” böngészési előzményeket és IP-címeket gyűjtött, de végül nem akadékoskodott és elfogadta a kiszabott büntetést és egy adware-ekkel kapcsolatos útmutatást, hogy elkerülhető legyen a jövőben a hasonló helyzetek kialakulása.