MEGOSZTÁS

Az évente megrendezésre kerülő IFA szakkiállítás az egyik legrangosabb fogyasztói és szórakoztató elektronikai kiállítás és vásár, ahol ebben az évben a Techradar csapata is ott volt.

A gyártók idén (is) rendkívül nagy hangsúlyt fektettek az innovációra, minden márka az eddiginél nagyobb területen állított ki. Az előzetes várakozásnak megfelelően nagy figyelmet kaptak az okostévék, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a mindennapok kényelméhez. Más gyártók mellett az LG Electronics is rendkívül elkötelezett az új technológiák mellett, ennek megfelelően igazi nagyágyúkat vittek magukkal a kiállításra.

Nézünk, mint a moziban

Az LG tavaly bemutatott OLED portfoliója sok mindent előrevetített abból, miként képzeli el a vállalat a tévézés jövőjét. Az OLED technológia fejlesztése nagyon hosszú időt vett igénybe (az első panelt 1987-ben gyártották), szerencsére az elmúlt időszak alatt a technológia olcsóbb, és ami sokkal fontosabb, megbízhatóbb lett. Feketében és kontrasztban az OLED egyre inkább verhetetlen, válaszideje nagyszerű, ami mellett a szép színeket, nagy színteret, alacsony fogyasztást kínál, ráadásként a vékony formatervek lehetőségét is biztosítja.

Az LG évek során felhalmozott tudása, egy minden korábbinál vékonyabb és karcsúbb készülékben összpontosult. Az LG SIGNATURE OLED W7 mindössze 3,85 mm vékony; a falra simítható kialakítás a szakértők szerint, újabb nagy lépés a formatervezésben. A készülék szinte ablakot nyit a világra, ezt az érzést tovább erősítik a különálló hardverek és a hangsugárzó. A csúcsmodell mellett természetesen egy komplett termékcsalád készült hasonló jellemzőkkel, minden egyes készülék támogatja a népszerű HDR (magas dinamikatartomány) formátumokat.

A tévékbe korábban nem látott színtechnológiai megoldások kerültek, míg a tökéletes hangzásért a Dolby Atmos technológia felelős. Azok számára, akik nem csupán minőségi látványra, hanem kiemelkedő hangzásra is vágynak elkészült a BeoVision Eclipse készülék, amely az OLED technológiát a Bang & Olufsen kifinomult hangtechnikai megoldásaival társította.

Nanocellák a maximális színhűségért

Bár az LG komoly erőfeszítéseket tett az OLED kijelzők folyamatos fejlesztése érdekében, az LCD technológiát sem hanyagolta el. Ennek kézzelfogható eredménye, hogy a vállalat a csúcskategóriás folyadékkristályos (Super UHD) televíziók képminőségét, egy új eljárással emelte magasabb szintre. A megoldás lényege, hogy egy rétegen úgynevezett nanocellákat helyeznek el, amelyek feladata, hogy a felesleges fényhullámok elnyelésével, tökéletes színtisztaságot hozzanak létre.

Az LG új SUPER UHD készülékei a Full HD képernyők felbontásánál négyszer nagyobb felbontásra képes (3840 x 2160 pixel) kijelzőt kaptak, amik a ragyogó színek mellett, lényegesen nagyobb betekintési szöget is kínálnak. Természetesen ezek a készülékek is bármilyen HDR tartalommal megbirkóznak, így kompromisszum mentes élményt kínálnak. A gyártó minden OLED és UHD készüléket Active HDR funkcióval vértezett fel, amely minden HDR tartalmat képkockánként dolgoz fel és optimalizálja azokat. További jó hír, hogy a Technicolor Expert Mode funkció hamarosan minden OLED készüléken elérhető, de a gyártó ígérete szerint az UHD televíziók sem maradnak ki a szórásból.

A dél-koreai vállalat továbbra is elképesztő tempót diktál, s olyan megoldásokkal állt elő, amelyek egy időre biztosan meghatározzák a televíziózás jövőjét.