MEGOSZTÁS

Sajnos újra felbukkant az egyik hírhedt, mobil rendszereket vegzáló program, az xRAT, ami ezúttal nem csupán nézelődik és adatokat lop, hanem komoly károkat is okozhat.

A Lookout biztonsági szakértői az elmúlt napokban olyan kártékony programra figyeltek fel, ami kísértetiesen hasonlít a három évvel ezelőtt mRAT vagy Xsser néven garázdálkodó kártevőre. Az említett trójai több rendszeren (iOS és Android) is tevékenykedett, ezért a kutatók kiemelten vizsgálták, ezért is tűnhettek fel a hasonlóságok.

Az új károkozó elsődleges célja ismét az adatok eltulajdonítása, azonban lényeges különbség, hogy az újonc egyelőre csak Android rendszereket vette célba. A program a készülékeken beletúr a kapcsolati listába, érdeklik az üzenetek, hívásnapló és a böngészi előzmények egyaránt. A kártevő képes lementeni egyes azonnali üzenetküldőkkel folytatott társalgást, de állítólag rendelkezik olyan modulokkal, amivel a beszélgetések lehallgatását is megoldja.

Az xRAT a kémkedés mellett távolról vezérelhető, így az elkövetők törölhetik a fényképeket, zenéket, személyes bejegyzéseket. A kártevőt egyelőre célzott támadásokhoz használják, tehát még nem terjedt el széles körben, de a víruskeresők frissítésével, valamint a gyanús, ellenőrizetlen helyek elkerülésével, elejét lehet venni a fertőzésnek.