MEGOSZTÁS

Egy új szabadalom vízalapú elektrolittal oldaná meg az akkumulátorok túlmelegedését, amely számos problémát okozott a felhasználóknak, és a cégeknek egyaránt.

Gyakran tapasztaljuk a hétköznapok során, hogy az akkumulátor miatt felmelegedik a telefonunk, már-már égeti a kezünket. Néha ki is gyulladnak a készülékek – rengeteg fotó és videó kering az interneten hasonló esetekről. Egy kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a hasonló balesetek ellenszerét biztosítva ezzel, hogy Samsung Galaxy Note7-nél elkövetett baki ne ismétlődhessen meg. Kutatók egy csoportja a Joule folyóiratban tett közzé egy dokumentumot, amelyben bemutatják az új technológiát.

A víz a kulcs

Az okostelefonok lítium-ion akkumulátoraiban elektrolitok vannak, amelyek az ionok mozgását segítik az elektródák között. Ezek az elektrolitok szerves anyagokból készülnek, és mint sokszor láthattuk, bizonyos feltételek mellett túlmelegedhetnek.

A kutatók megoldása egy olyan lítium-ion akkumulátor lenne, amely az elektrolit alapjául szerves anyagok helyett vizet tartalmazna. Más hasonló kezdeményezésekhez képest itt annyiban jobb a technológia, hogy a tudósok ugyanakkora mennyiségű energiát ígérnek, mint a jelenlegi technológia mellett.

Van egy „kis” hiba

Sajnos az új technológia egyelőre nagyon keveset bír. Már töltési 70 ciklus után csökken a kapacitása, amely jóval kevesebb, mint a szerves akkumulátorok minimum 500 feltöltéses változatlan kapacitása. Ezzel természetesen az ötletgazdák is tisztában vannak, és dolgoznak az élettartam növelésén. Remélhetőleg hamarosan megoldják a hibát, és sokkal „bombabiztosabb” akkumulátorokkal szerelt telefonokat vásárolhatunk a jövőben.