MEGOSZTÁS

Tudósok megalkottak egy toll méretű eszközt, amely pillanatok alatt képes a rákos sejtek kiszűrésére, ezáltal sokkal hatékonyabban eltávolíthatják a tumort a sebészek.

A MasSpec Pen névre keresztelt eszköz 96 %-os pontossággal képes megmondani egy szövetdarabról, hogy rákos sejtekből áll-e. Sajnos a hibaarány még viszonylag nagy, de a klinikai tesztek megkezdéséig ez még csökkenhet. A készülék mögötti csapat ezen a héten mutatta be felfedezését a Science Translational Medicine nevű lapban.

A felfedezés azért jelentős, mert jelenleg egy tumor eltávolításához a sebészeknek a beteg sejtek felismeréséhez egy több napos laboratóriumi vizsgálatra, vagy műtét közben egy 15-20 perces fagyasztásos eljárásra van szüksége, és például egy mellrák eltávolításakor nem mindegy, hogy mennyi szövetet kell kivágni.

Egyetlen vízcsepp elég

A Texasban kifejlesztett eljárással ez az idő 10 másodpercre csökken, emellett a „toll” csak 10 mikroliter vizet használ fel, amelynek segítségével kibontja a molekulákat a szövetből, amelyből könnyedén megállapítja, hogy rákos-e az adott rész. A kutatók 253 ember mell, tüdő, pajzsmirigy és petefészek szövetein tesztelték az eszközt, amely 96 %-os pontossággal működött. Emellett egereken is tesztelték, az állatok sejtjeit nem károsította, viselkedésüket nem zavarta meg.

Ha minden jól megy, már 2018-tól élesben is tesztelhetik a készüléket, de ehhez az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóságnak (FDA) jóvá kell hagynia.