MEGOSZTÁS

Idén a Konami megint csak nem okozott csalódást. Még mindig küzdenek a licencek óriási problémájával, és így az energiáikat inkább a játékmenet folyamatos csiszolásába igyekeznek beleölni. A virtuális labdarúgás különlegesen egyedé, de izgalmas formában ölt testet. Jó rúgni a bőrt!

Bár sokan úgy vélik, hogy a PES és FIFA között, évente megrendezett örökrangadó nem okozhat meglepetéseket, azonban a két játék párharca, mindig kínál valami finomságot. A japánok tizenegye idén is elsőként futott ki a pályára és (ahogy a demó is sejtetni engedte), alaposan felszívta magát. A PES kapcsán ezúttal is az a legfontosabb kérdés, hogy virtuális foci kedvelői képesek elnézni a visszafogottabb tálalást a kifejezetten szórakoztató játékmenet ellenében?

A japánok (ahogy az elmúlt két esztendőben) most is a játékmenet tökéletesítésére helyezték a hangsúlyt, gyakorlatilag minden tekintetben finomodott a játék, ami rendkívül élvezetes meccsekhez vezetett. A készítők újfent visszavettek kicsit a sebességből, ami a veteránok számára szokatlan lehet, de ennek a húzásnak köszönhető, hogy taktikus és életszagú összecsapásokat láthatunk.

Tovább finomították a labdakezelés rendszerét, ami a Real Touch+ rendszerrel összedolgozva, korábban nem tapasztalt realizmust kínál. A játékosok mindent bevetnek, s látszik, hogy az elmúlt év alatt, számos új, apró és finom mozdulatot tanultak. Ennek köszönhető, hogy eltűnt a „láttam már” érzés a meccsek közben, kifejezetten változatos egy-egy rangadó képe, nincsenek rutinszerű gólok.

A bőrnek a hálóban a helye

A kapusok viselkedése sokat javult, pont annyit hibáznak, hogy életszerű maradjon, s ne akarjuk szétverni a kontrollert. A portások megbízhatóan őrzik a kaput, együtt élnek a mérkőzéssel, eltűntek a meccseket eldöntő bénázások és sokkal bátrabban mennek bele a test-test elleni helyzetekbe. Utóbbi a csapat egészére érvényes, így a szabadrúgások száma megszaporodott; mivel a rögzített szituációk rendszere megváltozott, érdemes a pontrúgásokat alaposan begyakorolni. Ugyanez vonatkozik a szögletekre, ahol a D-pad segítségével befolyásolható a csapattársak mozgása, további taktikai mélységet adva a játéknak.

A PES látványban is fejlődött kicsit; sokkal inkább felismerhetők a sztár játékosok és finomabb animációkat, látványosabb körítést kapunk. Persze az újdonságnak számító öltözők világa vagy a sajtótájékoztatókon megnyilvánuló játékosok mimikáján bőven lehetne csiszolni, de látszik az akarat, amit értékelni kell. A három éves FOX ENGINE alapvetően jól muzsikál, ordító hibák nincsenek, de nem bántam volna, ha az elavult menürendszer, végre a kukában landol.

Majd a modderek licencelnek

Hivatalos engedélyek tekintetében a japánok továbbra sem állnak fényesen, egyedül a BL és Európa Liga jogait birtokolják teljes egészében. Persze az asztali gépek és a PS4 tulajok ezt a hiányosságot, hamar pótolni fogják, csak az XboxOne tulajoknak marad a szívás. Játékmódok tekintetében túl sok változásra senki ne számítson, ráadásként éppen a karrierépítést sikerült a készítőknek leginkább elnagyolni. Újfent lehetőséget kapunk menedzserként is bizonyítani nagyszerű, hogy a Challenge opció bekapcsolásával, még egy lapáttal rádobhatunk a kihívásokra.

A szóló játékmódok mellett természetesen a többjátékos mókákból is kivehetjük a részünk. Kapunk egy integrált eSport bajnokságot, részt vehetünk a többfordulós PES LEAGUE-ben, de van egy a 3v3 kooperatív játékmód is, ami nem csupán online játszható. Mindent összevetve a PES szórakoztató és addiktív alkotás lett, amely leginkább azoknak mutat újat (nem középsőt), akik nem a külsőségek alapján döntenek. Látvány és prezentáció tekintetében a Konami továbbra is hátrányban van a riválissal szemben, azonban játékélmény tekintetében sikerült felzárkóznia a FIFA mögé…

Fejlesztő:Konami
Kiadó: Konami
Megjelenés: 2017. szeptember 17.
Műfaj: Sport
Platform: PC, PS4, PS3, Xbox360, XboxOne