MEGOSZTÁS

Huszonöt éve jelent meg az első IBM ThinkPad, amely (modern formában), de a mai napig létezik. A márkanév az ezredforduló után került a Lenovo birtokába, s a negyed évszázados jubileum tiszteletére a gyártó most, egy régebbi masinára hajazó modellt tervezett…

A ThinkPad név az IBM vállalati történelmének és kultúrájának a része. A kifejezés először a húszas években bukkant fel, mint jelmondat. Évtizedeken keresztül az IBM kisméretű noteszeket osztogatott az ügyfelek és alkalmazottak számára “THINK” felirattal, ez adta az ötletet a későbbi noteszgép elnevezéséhez.

Az IMB 1992-ben jelentette be az első ThinkPad gépet, amely egy PenPoint alapú eszköz volt, s ami formálisan fejlesztői kiadásként szerepelt. A ThinkPad modellek számos innovatív megoldást – TrackPoint mutatóeszköz, ThinkLight világítás; gyorsulásmérő, ami leállította a merevlemezt, ha leesett a gép – tartalmaztak, megbízható és masszív készüléknek tartották őket.  Az eszközök sarkos, szigorú formája Richard Sapper ipari formatervezőnek köszönhető, aki a későbbi interjúk során „egyszerű, fekete szivarosdobozként” jellemezte a készüléket, ami igazán a kinyitást követően mutatja meg magát.

A Lenovo ThinkPad 25 persze nem nyúl vissza ilyen messzire, hanem a népszerű T470 modellt veszi alapul. A készüléket 14 hüvelykes IPS kijelzővel szerelik, míg a burkolat alá a tervek szerint egy Intel Core i7 processzor, 16 GB RAM, 512 GB SSD tároló és egy Nvidia GeForce 940MX grafikus chip kerül. A készülék külsőre a klasszikust idézi, azonban minden manapság elvárható technológia (LTE támogatás, SD kártyaolvasó, kamera, ujjlenyomat-szkenner) és csatlakozó (USB-C, USB 3.0, HDMI, Ethernet) bekerült a csomagba. A készülék hivatalos bemutatója októberben várható.